Test din mentale sundhed

Mange har en idé om, hvad man kan gøre for at bevare eller forbedre sin fysiske sundhed – men hvad med den mentale sundhed? Som noget nyt er det muligt at teste sin mentale sundhed og derved mindske risici for at blive ramt af psykisk sygdom.

Test din mentale sundhed

At have det godt, trives og fungere i hverdagen – kort sagt at være mentalt sund – er mindst lige så vigtigt som at være fysisk sund, da det fremmer livskvaliteten og fx modvirker depression og angst. Men hvad vil det mere præcist sige at være mentalt sund, og hvordan kan man blive klogere på sin egen og andres mentale sundhed?

Svarene skal findes i indsatsen ’ABC for mental sundhed’, som byder på konkret viden, råd og aktiviteter, og nu også lancerer en helt ny test, hvor det er muligt at teste sin mentale sundhedsadfærd – på mentaltsund.dk. Samtidig giver testen bud på, hvordan man kan styrke sin egen og andres mentale sundhed og livsglæde.

Tre stadier af mental sundhed Man kan groft sagt tale om tre stadier af mental sundhed – høj, moderat og dårlig. Udenlandske undersøgelser viser, at gruppen med dårlig mental sundhed har næsten 6 gange højere risiko for at udvikle depression end dem med høj mental sundhed, og gruppen med moderat mental sundhed har omkring 3 gange øget risiko i forhold til dem med høj mental sundhed. Men den gode nyhed er, at den mentale sundhed kan trænes og styrkes akkurat som vores fysiske sundhed – fx ved at være en del af fællesskaber.
 
”Gennem aktivitet, fællesskab og meningsfuldhed kan vi forbedre og styrke vores mentale sundhed. Det er afgørende for vores trivsel, og der er mange forskellige måder og niveauer, vi kan handle på. Fx ved at gøre noget for andre, være med i en madklub, læse en bog, spille et spil med børnene, gå en tur, give tid til ro og fordybelse eller være en del af den lokale idrætsforening. Det handler om at finde ud af, hvad der giver livet mening, glæde og værdi”, fortæller Vibeke Koushede, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed og ekspert i mental sundhedsfremme.
 
Hos Nordea-fonden, der støtter ABC for mental sundhed, ser man også frem til lanceringen af testen:
”At have det godt med sig selv og andre er en vigtig forudsætning for et godt liv. Testen tager temperaturen på din mentale sundhedsadfærd – og samtidig giver den konkrete bud på, hvad du kan gøre for at skrue op for din og andres sundhed og livsglæde”, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Testen er udviklet af en forskergruppe ved Curtin University i Perth, Vestaustralien. Testen er oversat til dansk og tilpasset til danske forhold af forskere ved Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.


Læs mere og test dig selv på www.mentaltsund.dk eller læs mere om ’ABC for mental sundhed’ på www.abcmentalsundhed.dk.Få de seneste artikler direkte i din indbakke