10 råd til bedre indeklima

Årstiden kalder på mange timer indendørs. Derfor er luften i hjemmet særlig vigtig for din sundhed netop nu. Her er en guide til et godt indeklima.

Ti råd til bedre indeklima:

TÆND EMHÆTTEN, mens du laver mad. Partikler fra madlavning bliver hængende i hele huset i flere dage, så luk dørene til husets andre opholdsrum, mens der kokkereres. Emhættens filter skiftes og renses jævnligt. De fleste emhættefiltre tåler opvaskemaskine.

 

SLUK ELEKTRONIK, der ikke bruges. Varme printere, computere, tv- og musikanlæg frigiver usunde kemikalier til indeluften. Fjern støv.

 

BRUG FÆRRE SPRAYPRODUKTER. Og aldrig indenfor. Nogle af de højeste og mest sundhedsskadelige koncentrationer af kemikalier i indeklimaet skyldes sprayprodukter med rengøringsmidler, imprægnering, skønhedspleje og parfume.

 

LUFT UD. Flere gange om dagen ved at åbne døre og vinduer på vid gab og skabe gennemtræk. Mindst fem minutter ad gangen. Helst ti. Vinduer, der står på klem, kan ikke gøre det. Vådrum og rum med vaskemaskine/tørretumbler skal udluftes særlig omhyggeligt.

 

HOLD LUFTFUGTIGHEDEN NEDE. Ujævn varm, fx fra en brændeovn øger luftfugtigheden i de kolde rum. 20-22 grader i alle rum hjælper med til at holde luftfugtigheden under de anbefalede 40-45 pct. om vinteren. Læg låg på gryderne, når du laver mad, tjek aftræk og ventilatorer og undgå at tørre tøj indendørs.

 

GØR RENT. Forurenende partikler gemmer sig i husstøv, så afstøvning og støvsugning en gang om ugen er godt for indeklimaet.

 

GÅ UDENFOR. Mor havde ret. Den friske luft er udenfor. Ikke inde foran fjerneren. Selv i storbyen er luften sundere udendørs end indendørs.

 

DROP TOBAK. Rygere lever 7-9 år kortere end ikke-rygere, og de skadelige partikler fra røgen sætter sig i bygningsdele og inventar.

 

BRUG NÆSEN når du køber ind. Elektronik, tøj og legetøj, der lugter af kemi, skal du ikke tage med hjem. Nye produkter og møbler kræver lige en ekstra udluftning. Det er ikke al kemi, der kan lugtes.

 

HYG MED ALTERNATIVER. Sojalys, olielamper, lyskæder mv udskiller færre skadelige partikler end traditionelle stearinlys. Et lys, der soder, skal slukkes med det samme.

Kilder: Lungeforeningen, Miljøstyrelsen, Bolius, Forbrugerrådet

  • OBS - HVIS DU HAR BRÆNDEOVN:

    Gå efter svanemærkede brændeovne og vær opmærksom på, at, der især i nyere boliger er risiko for, at ventilationssystemet trækker røgen fra skorstenen ind i boligen.

    På youtube finder du masser af små film om korrekt optænding i brændeovn . Ilden skal arbejde sig oppefra og ned.

Læs meget mere om sunde lunger i November måneds Sundhed+. Prøv et abonnement, hvor du får velvære fra Svaneke Creme med i pakken her

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke