Tjek din hud!

Modermærkekræft kan helbredes, hvis det opdages i tide. Der er 5 forandringer i dine modermærker, du skal holde øje med.

Tjek din hud


Over 2000 danskere bliver ramt hver år
Både mænd og kvinder rammes af modermærkekræft. Denne kedelige statistik giver Danmark en 5. plads på listen over lande med flest tilfælde. For meget sol og solskoldninger har hovedparten af skylden.

Mænd dør oftere af modermærkekræftSelvom lidt flere kvinder end mænd får konstateret modermærkekræft, så bliver flere kvinder helbredt. Det skyldes, at mænd er mindre opmærksomme på deres krop – herunder modermærker - og derfor går for sent til lægen.

Selv helt unge rammes af modermærkekræftDet er den hyppigste kræftsygdom for de 15 til 34 årige. Det er resultatet af den adfærd, vi har haft i både sol og solarier de sidste mange år.

Med kampagnen 'Tjek din hud' guider Kræftens Bekæmpelse dig til, hvordan du kan fange modermærkekræft i tide.

Der er 5 forandringer, du skal holde øje med. ABCDE er en smart huskeregel, når modermærkerne skal tjekkes for faresignaler:

 • A – Asymmetry (Asymmetrisk)
  Et sygt modermærke vil ofte være asymmetrisk.
   
  B – Border (Kant)
  Et modermærke med ujævne eller takkede kanter er mistænkeligt.

  C – Colour (Farve)
  Et modermærke, der har mere end én farve er mistænkeligt.

  D – DiameterHvis modermærket er større end enden på en blyant, (6 mm i diameter), skal du være særligt opmærksom på ændringer.
   
  E – Evolving (Udvikling)
  Hvis et modermærke pludseligt vokser og får nogle af de nævnte ændringer, er det ikke normalt.

Har du et eller flere modermærker, der opfylder ét eller flere af ABCDE kriterierne, bør du være opmærksom. Ændringer i farve, form og størrelse af et nyt eller gammelt modermærke kræver nemlig altid en nøjere undersøgelse hos lægen.

www.tjekdinhud.nu kan du se, hvordan et mistækeligt modermærke kan se ud.

Her er en guide til, hvordan du tjekker dig selv.Få de seneste artikler direkte i din indbakke