Træningstilbud hjælper kræftpatienter

At fysisk aktivitet kan være gavnlig for kræftpatienter er videnskabeligt bevist, og det bekræftes nu også af erfaringer fra træningsprogrammet Krop og Kræft på Hospitalsenheden Vest. To hold er netop afsluttede, og resultaterne af træningen taler for sig selv

Træningstilbud hjælper kræftpatienter

Krop og kræft

I 2011 godkendte Sundhedsstyrelsen træningstilbuddet Krop og Kræft, der blev udviklet på Rigshospitalet i 2001, som en integreret del af kemobehandling. Træningen mindsker nemlig både gener ved kemoterapi og gør behandlingen mere effektiv.

Et Krop og Kræft-hold træner fire gange ugentligt, og træningen indeholder både styrketræning, konditionstræning, kropsbevidsthedstræning og afspænding. Derudover får deltagerne to gange ugentligt massage. Tilsammen styrkes både krop og sind, og deltagernes velbefindende øges.

Et Krop og Kræft-forløb varer seks uger, og der er ikke mere end ni patienter på et hold. Dermed er der fokus på den enkelte deltager, så alle får mest muligt ud af træningen.

Læs mere: Sund livsstil giver bedre kræftoverlevelse

Energi og overskud

På Hospitalsenheden Vest har man netop afsluttet sine to første Krop og Kræft-hold, og deltagernes reaktioner er mere end positive.

Flere fortæller, at de er kommet nemmere gennem deres kemoterapi, at de har fået mere energi og overskud, og at de generelt har fået det bedre på trods deres sygdomsforløb. En deltager har endda kunnet trappe ud af sin morfinbehandling som følge af træningen.

Fysisk set blev deltagernes muskelmasse gennemsnitligt øget med 34 %, mens den maksimale iltoptagelse blev forbedret med 6 %.

Nogle af de ting, deltagerne fremhæver som særligt positive ved forløbet, er blandt andet de kompetente og engagerede instruktører samt den inspiration, de har fået til selv at fortsætte træningen efterfølgende. Måske netop derfor var fremmødet på 85 % trods hele fire træningsdage ugentligt.

Det er ens egen behandler, som skal vurdere, om man egner sig til at deltage i programmet, og som skal henvise en dertil. Har man en knogle- eller hjernesygdom, kan man dog ikke deltage.

Du kan få et kort overblik over Krop og Kræft på Hospitalsenheden Vest her.

Læs mere: Spis rigtigt og forebyg kræftFå de seneste artikler direkte i din indbakke