Tvunget i knæ af fødderne

Knæsmerter kan stamme fra dysfunktionelle fødder og kan behandles med specialdesignede indlæg.

Tvunget i knæ af fødderne

Annas smerter i knæene stammede fra fødderne

Nogle gange skal man starte et helt andet sted, end man regner med. Sådan var det i hvert fald for Anna Ørtved på 19 år fra Aalborg, som har lidt af knæsmerter i seks år. Problemerne viste sig at stamme fra hendes fødder.

Bende Rambøl, fodterapeut, har undersøgt Anna Ørtveds fødder, og hvordan hun går på dem:
”Det viser sig, at Anna Ørtved er hypermobil, har en let platfod og et par fødder, der falder lidt ind ad på hælen. Det betyder, at hendes fødder ikke fungerer optimalt og derfor ikke absorberer stød i lige så høj grad, som de kunne gøre. Og det kan forplante sig til knæene, som i Annas tilfælde,” fortæller Bende Rambøl.

Læs også: Har jeg brug for et indlæg?

Mindre ondt med indlæg

På baggrund af en fod- og ganganalyse har Bende Rambøl designet et par indlæg til Anna Ørtved, som kompenserer for problemerne i hendes fødder og gør dem i stand til at afvikle så naturligt som muligt, når hun går og løber.

At fødderne kan have så stor en påvirkning på knæene har været en øjenåbner for Anna Ørtved, efter at hun har gået og løbet med sine nye indlæg i skoene:

”Mine knæ har fået det bedre, og jeg har ikke ondt lige så ofte. Jeg kan godt mærke forskel på de sko, hvor jeg har indlæg i og dem jeg ikke har nogen i. Og da jeg var ude at løbe den anden dag, havde jeg mindre ondt i knæene end jeg plejer,” fortæller Anna Ørtved, der supplerer behandlingen ved at lave øvelser, som genoptræner knæet, så hun kan genvinde sin styrke.

Læs også: Ømme og trætte knæ kan være slidgigt

 

Hver tredje unge har knæproblemer

Knæproblemer er et stort problem for hver tredje unge, der har ondt hver dag eller flere gange om ugen. Det viser en ph.d-afhandling fra Aarhus Universitet blandt unge i fire gymnasier i Aalborg. Syv procent har diffuse smerter fortil i knæet, og voksne med artrose i leddet mellem knæskaller og lårbenet har ofte haft knæsmerter som børn.

Indlæg til dine fødders behov

  • Specialindlæg designes af fodterapeuter til hver enkelt person, da ingen fødder er ens og derfor skal kompenseres individuelt.
  • Specialindlæg kompenserer for føddernes problemer og fejlstillinger og designes på baggrund af en fod-, gang- og eventuelt løbeanalyse.
  • Kontrol af specialindlæg er en vigtig del af behandlingen, hvor de rettes til om nødvendigt.
  • Holdbarheden på indlæg afhænger af, hvilke materialer de er lavet af og hvor meget de bliver brugt.
  • Specialindlæg kan lindre smerter i knæ, hofte og ryg, hvis de stammer fra fødderne. 
  • Er du medlem af Sygeforsikring danmark, kan du få tilskud til indlæg.

Denne artikel er lavet i samarbejde med landets statsautoriserede fodterapeuter.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke