Ud med ungerne i juli

Tid til tangture. De danske strande vrimler af liv; muslinger, snegle, fluer, lopper, krebsdyr, opskyllede mosdyr og meget mere. Mange af de små dyr lever i den opskyllede tang, hvor de kan finder fugt, næring og skjul. Den opskyllede tang er en skattekiste af oplevelser og kan udover smådyr indimellem byde på rav. Især efter stormvejr.

UD MED UNGERNE I JULI

  Mennesker spiser også tang. I Danmark kan man i disse år spore en voksende interesse for tang som råvare i køkkenet. For tang er både sundt og rigt på muligheder; havets salat kan spises rå, ristet, tørret, granuleret, pureret, bagt, kogt og friturestegt.  

  Der findes mange forskellige typer af tang i Danmark, især blæretang kan høstes i
store mængder i soppeafstand. Kartoffelsalat med blæretang er det perfekte tilbehør
til grillmaden. Her får du to nemme opskrifter fra tangekspert
Anita Dietz, www.dietzseaweed.com

sådan gør i:

- Medbring en spand I kan have tangen i og en saks til at klippe den med.

 

- Pluk kun tang der vokser i klart havvand. Undgå at samle tang ved havne, byer, åer samt spildevandsudløb. 

 

- Kig efter de unge skud. Det vil sige de dele af tangen, der ikke ser gamle, mørke, tilvoksede og uappetitlige ud. 

 

- Klip 1/3 af den friske tang, og lad resten blive. Lad stenen, som tangen sidder fast på, blive i havet.
FORDI: Tangen har en vigtig funktion for livet i havet. I juli måned fungerer den praktisk talt som havets børnehave, hvor fisk og havdyr gemmer og ernærer sig, inden de bevæger sig ud i det store hav.

 

- Når tangen er plukket, skylles den straks i havvand. 

 

Sommerkartoffelsalat med blæretang
2 personer

DU SKAL BRUGE:

  • 300 gram nye kogte kartofler (kog dem i 10-15 min).
  • 10 fintsnittede asparges 
  • 1 tomat (skær den i små tern eller tag kernerne ud og snit dem i små både)
  • 50 gram frisk blæretang (eller 5 gram tørt) 
  • Løgkarse fra haven (almindelig karse/purløg eller rødløg kan bruges, snit det).
  • Det gule fra 2 mælkebøtteblomster
  • Olie
  • Æbleedikke 
  • Salt

SÅDAN GØR DU: 
Skær kartoflerne i halve og kom dem i en skål, drys løgkarse, asparges og tomater over. Tangen skal først i lige inden servering, inden da lad den ligge i iskoldt vand. Snit tangen fint eller groft alt efter hvordan du kan lide biddet i den. Jo grovere du snitter, desto større bid. Kom tangen i salaten og hæld olie og eddike over og vend det hele rundt.Drys til sidst salt og mælkebøtteblomster over.

 

Naturdetektivenundefined
Når I går i sandet, vil I ofte kunne opleve noget hoppe og springe rundt om fødderne. Hvis I kigger nærmere i sandet, vil I kunne se en del huller. Især hvis I kigger under tang og drivtømmer. Det er indgangshuller for det lille hoppende væsen kaldet sandhopper. Hvis I graver let i sandet, vil I hurtigt finde dets gange. Sandhopperen er et lille dyr, der kan hoppe indtil 100 gange dets egen længde. Sandhopperen er faktisk et krebsdyr, der har bevæget sig op på land og lever der, selvom den har gæller og ikke lunger. Det betyder, at den i solskin skal holde sig på meget fugtige steder, og det er derfor, den graver sig ned i sandet. Om aftenen, når luftfugtigheden stiger, bevæger den sig op på stranden, og man ser den typisk i stærkt selskab med en masse andre sandhoppere. 

 

fødevarestyrelsens 5 råd om tang:

 

  • 1.Pluk kun frisk tang fra vandet. Du skal ikke samle det, der ligger oppe på stranden.

  • 2. Spis kun tang, der har vokset i klart og rent vand. Det blå flag skal være oppe. Og skyl tangen grundigt i postevand lige inden brug (ferskvand nedsætter tangens holdbarhed). Fjern alle synlige organismer på tangen.

  • 3. Undgå at samle tang ved havne og byer samt ved åer eller spildevandsudløb. 

  • 4. Spis kun arter, du kender og som  traditionelt er blevet brugt som fødevare i Nordeuropa. Fx arter som blomkålstang (Chondrus crispus), blæretang (Fucus vesiculosus) og rød purpurhinde (Porphyra purpurea). Undgå arten søl (Palmaria palmata). 

  • 5. Personer med sygdom i skjoldbruskkirtlen, gravide, mindre børn og ammende mødre bør være påpasselige med at spise tang, da indholdet af jod er højt.

Krydderkartoffelsalat med blæretang
5-6 personer

DU SKAL BRUGE:

  • 1,6 kg nye kartofler
  • vand
  • 1 tsk groft havsalt
  • 3 spsk kapers
  • 5 gram tørret blæretang eller 50 gram frisk blæretang
  • 1 dl karse
  • 2 spsk dild eller det øverste fra en fennikel
  • 1 rødløg i tynde ringe
  • ½ bund grønne asparges
  • 200 gram feta
  • ½ sommerspidskål i strimler

TIL DRESSING:

  • 2 spsk sød sennep
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk hvidvinseddike
  • peber
  • Salt

SÅDAN GØR DU: undefined

Kog kartoflerne. Når de er kølet af, skæres de i store tern eller halveres. Blæretangen koges i 3 min, så den bliver flot grøn og derefter skylles den under den kolde hane, så kogningen stopper. Snit tangen i meget fine strimler. Bland alle ingredienserne til salaten. Bland ingredienserne til dressing, ryst den og hæld den over salaten.

undefined 



Få de seneste artikler direkte i din indbakke