Udsigt til sommer – og syreskader!

Med solskin og høje temperaturer følger kolde læskedrikke, som kan medføre syreskader på tænderne. Tandlægeforeningen opfordrer alle til at nyde sommeren – og samtidig passe godt på tænderne!

Udsigt til sommer – og syreskader!

Når tørsten skal slukkes i sommervarmen, vælger mange en kølig sodavand, juice eller saftevand. Men det kan gå hårdt ud over tænderne, for læskedrikke indeholder syre, der ætser tandemaljen. Søde drikke kan være barske for tænderne, og det hjælper ikke at vælge de sukkerfri produkter.
”Når det gælder læskedrikke, bliver light-produkterne ofte valgt med god samvittighed, idet ’de da må være gode for sundheden’. Sukker har selvfølgelig betydning for at undgå huller i tænderne, men det betyder intet i forhold til syreskader. Her handler det alene om syreindholdet, og det gør ingen forskel, om produktet indeholder sukker eller ej. Light-produkter har en lige så høj surhedsgrad som de sukkerholdige produkter,” fortæller tandlægernes formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

Læs også: Store sodavandsflasker ødelægger vores tænder

Vigtigt at skylle munden

Tandlægeforeningen forventer dog ikke, at danskerne vil gå igennem sommeren uden kolde læskedrikke. Selv om vand er bedst, så er det også i orden at nyde f.eks. en sodavand en gang imellem. Men gør det ikke til en langstrakt affære:
”De fleste læskedrikke fås med skruelåg, og det er simpelthen blevet tændernes værste fjende, for det betyder, at folk går og drikker små slurke gennem lang tid. Tænderne udsættes dermed for adskillige gange syrebad, og spyttet kan slet ikke nå at få bugt med syren fra første slurk, før der kommer en ny omgang syre indenbords. Hvad der skubber yderligere til problemet, er, at skaden ikke kun sker i selve det øjeblik, den syreholdige væske rammer tænderne. Syren sætter sig nemlig i tunge og kind og er således skadelig for tænderne et stykke tid bagefter. Derfor er det godt at skylle munden med vand lige efter, at man har drukket eller spist noget syreholdigt,” forklarer overtandlæge og ekspert i syreskader Ulla Pallesen fra Tandlægeskolen i København.

Læs også: Sådan børster du dine tænder

Syreskader stort problem

Syreskader er et stort problem blandt både børn og voksne, og det hjælper ingenting at blive mere flittig med tandbørsten, for skaderne har intet med renhed at gøre. Desværre kan syreskader heller ikke repareres af sig selv, for mistet tandemalje kommer aldrig tilbage.

Kan jeg selv se, om jeg har fået syreskader?

Syreskader skal være ret alvorlige, før andre end tandlægen kan se dem. De første svage symptomer på, at tænderne er ved at gå i opløsning, kan være lette smerter og ubehag, når du spiser eller drikker noget koldt eller varmt. Du kan også få nogle jag, når du børster tænder. Senere isner det måske lidt mere, du kan begynde at mærke skarpe kanter, små tandsplinter falder af, og dine tænder ser slidte, kortere og let misfarvede ud. Hvis det er rigtig slemt, kan tandnerverne tage skade, eller dit bid kan synke sammen, så du får muskel- og kæbeledsproblemer.

Pas på tænderne og følg disse råd:

  • Begræns indtaget af læskedrikke (især cola) – drik vand i stedet.
  • Når du drikker en læskedrik, så undgå mange slurke over lang tid og skyl ikke væsken rundt i munden. Drik den i stedet hurtigt og brug evt. et sugerør, så væsken ikke rammer tænderne.
  • Skyl munden efter med vand, når tænderne har været udsat for noget surt.
  • Børst aldrig tænder lige efter, du har drukket læskedrikke eller spist noget syrligt – det sliber yderligere tandemalje væk! Skyl munden med vand i stedet og gem tandbørstningen til senere.

Læs mere: Mange unge springer tandlægen overFå de seneste artikler direkte i din indbakke