Underbehandling med kolesterolmedicin koster 30.000 liv

Underbehandling med kolesterolmedicin koster 30.000 liv

30.000 danskere skønnes at dø unødigt på et årti, fordi de ikke får den anbefalede kolesterolmedicin

Næsten tre ud af fire danskere - eller 900.000 - i højrisikogruppen for at få hjertesygdom pga. åreforsnævring får ikke kolesterolmedicin, som de lægefaglige retningslinjer anbefaler. Derfor kommer deres kolesterolniveau ikke ned under den anbefalede grænse på 5 mmol/l.

At for få danskere får ordineret kolesterolmedicin betyder ca. 90.000 unødvendige hjertetilfælde og 30.000 dødsfald indenfor et årti. Det viser en ny dansk undersøgelse som forskere fra Herlev Hospital med professor Børge Nordestgaard i spidsen har foretaget for Hjerteforeningen.

Læs mere: Dødelig kolesterolsygdom overses

 Ærgerlige tal

Børge Nordestgaard mener, at tallene taler deres tydelige og triste sprog:

"Det ærgrer mig, at lægerne langt fra er i stand til at give den optimale behandling til alle og på den måde sænke flere danskeres kolesteroltal. Studiet viser jo, at langt flere burde i behandling, så vi forebygger flere blodpropper i hjertet og undgår op til 30.000 dødsfald indenfor det næste årti.

Forskerne har tidligere påvist, at hver tredje patient, der har for højt kolesteroltal og samtidig lider af åreforsnævring, ikke kommer i behandling. Det er uacceptabelt," siger Hjerteforeningens forskningschef, professor Gorm Jensen.

Læs mere: Mangelfuld kolesterolbehandling

Regionerne bør stramme op

Han mener, problemet ligger hos regionerne, der har ansvaret for, at de praktiserende læger lever op til de faglige retningslinjer.

"Regionerne har et stort ansvar for at forhindre et betydeligt antal hjertetilfælde og dødsfald. Det ansvar har de ikke løftet. Derfor skal regionerne meget hurtigt indskærpe overfor de praktiserende læger, at de skal følge de lægefaglige retningslinjer. Om nødvendigt skal der sættes et efteruddannelsesforløb i gang for praktiserende læger," siger Gorm Jensen og understreger, at der er meget at hente ved at behandle korrekt mod for højt kolesterol.

"Når man ikke giver hjertepatienter den rigtigt behandling, svarer det jo til, at man ikke giver sine børn sikkerhedssele på i bilen, selvom man ved, at det kan redde deres liv," siger han.

Læs mere: Livsstilsændringer kan give krionisk syge et lettere liv

Kun få behandles unødvendigt

Der har de seneste år været debat i politiske og lægefaglige kredse om, hvor mange danskere der bør behandles med kolesterolmedicin. I den aktuelle undersøgelse har forskerne ikke kun kortlagt, hvor mange danskere, der burde få behandling, men ikke får det.

Forskerne har også undersøgt, hvor mange, der får behandling men ikke burde få det. Og det tal er beskedent: Blot 26.000 danskere eller én procent af alle 40-80 årige danskere som får kolesterolsænkende medicin uden, at der er belæg for det, konkluderer forskerne fra Herlev Hospital.

Kilde: Hjerteforeningen

om forskningsprojektet

Forskerne har fra 2004-2010 fulgt 58.750 danskere som ikke i forvejen havde hjertesygdom eller diabetes, og vurderet deres risiko for at få en hjertesygdom som følge af åreforsnævring. Forskerne har registreret, om denne gruppe fik kolesterolsænkende medicin som anbefalet i de lægefaglige retningslinjer.

 

Hvem er i risikogruppen?
Ifølge internationale retningsliner bør man have et kolesteroltal på under 5 mmol/l, hvis man ikke har haft hjertekarsygdom. Har man fået konstateret en hjertekarsygdom, eller er man diabetiker eller arveligt disponeret for at få åreforsnævring, er det nødvendigt med et samlet kolesteroltal lavere end 5.

Folk, der ligger over disse grænser, er således i risikogruppen for at udvikle hjertekarsygdom.Få de seneste artikler direkte i din indbakke