Undgå sygdom på rejsen

Med dit eget rejseapotek kan du være forberedt på de værste uheld

Undgå sygdom på rejsen

Husk pas, penge og præservativer! Sådan er der mange, der med et smil og forventninger til gode oplevelser pakker feriekufferten. Men det er ikke helt nok, hvis man vil gøre en indsats for at undgå de dårlige ferieminder.

Medbring et rejseapotek

En af de forholdsregler, man kan gøre, er at pakke et lille rejseapotek. Hvad det helt præcist skal indeholde af håndkøbsprodukter, afhænger meget af destinationen, hvordan man kommer dertil, og din generelle sundhedstilstand. Men her på siden er et bud på en tjekliste til et rejseapotek, sammensat af apoteker Naser Balderlou Jensen fra Randers Løve Apotek.

Læs mere: Bliv rejseklar

Transportsyge

Der findes flere forskellige midler mod transportsyge. Man skal dog huske på, at antihistaminer kan virke sløvende, og at alle midler kun virker forebyggende. Er man først blevet dårlig, hjælper det ikke at tage medicin. Skal man ud og flyve langt kan det være en god ide med ørepropper til trykudligning og støttestrømper, hvis man skal sidde ned i meget lang tid.

Allergi

Hvis du er pollenallergikere, skal du huske din høfebermedicin. Der er pollen i alle lande, men ikke nødvendigvis de samme pollen som her hjemme og heller ikke på samme tidspunkt. For nogle pollentyper kan der være flere måneders forskel i sæsonstart mellem Middelhavslandene og det nordlige Skandinavien. På Astma-Allergi Danmarks hjemmeside kan du finde links til andre landes pollental. Se www.astma-allergi.dk

Diarre

En omgang diarre kan ødelægge mange ferieoplevelser. De typiske årsager til diarre er, at man bliver smittet gennem vand, mad og drikke. Man kan forebygge diarre med mælkesyrebakterier. Men er uheldet først ude, skal der skrappere midler til at få maven i ro. Sørg for at få rigeligt med væske; for eksempel te med lidt sukker eller køb Revolyt, der fås på apoteket som pulver til at blande op i rent vand.

Læs mere: Diarre kan ødelægge ferien

Forstoppelse

Selv om man normalt har en velfungerende mave, kan man sagtens få en 'rejseforstoppelse', som kan være lige så hæmmende for ferieglæden som diarre. Er det meget akut, kan en Microlax få gang i maven i løbet af få minutter. Hvis det er et tilbagevendende problem, kan man tage to til tre Magnesia piller ved sengetid. Det løser oftest problemet næste morgen. Ellers er de bedste råd at drikke rigeligt med vand, spise groft og få nok motion.

Sår, skrammer og vabler

En pakke med plaster i håndtasken kan vise sig at blive en særdeles velkommen ide. Særlige vabelplastre fra eksempelvis Compeed kan redde en storbyferie, hvis de nye sommersko har gnavet hul. Med et vabelplaster kan man fortsætte som intet var hændt. Engangsvaskeklude, forbindinger og plaster er også praktiske at have ved hånden, hvis uheldet skulle være ude.

Læs mere: Hvordan undgår du turistmave på ferien

Solskoldning

Undgå solskoldning ved at følge solrådene fra Kræftens Bekæmpelses om at holde siesta mellem klokken 12 og 15, købe en solhat, og så skal man naturligvis bruge rigeligt med solcreme, hvor tøjer ikke dækker. De fleste af os vil få den rette beskyttelse med faktor 15. En voksen skal normalt bruge 35 gram solbeskyttelsesprodukt for at beskytte hele kroppen. Hvis du har fået en let forbrænding, kan den lindres med fugtighedscreme eller after sun lotion. Hvis huden klør, kan du smøre med et lokalbedøvende middel. En stift og en læbepomade med en højere faktor kan forebygge forbrændinger i ansigtet. Søg læge, hvis du har forbrændinger eller soleksem på store dele af kroppen.

Stik, bid og kløe

åh, det er træls at gå rundt med en kløe, man ikke kan komme af med. Myggebalsam kan hjælpe til en roligere søvn, men husk at bruge den, før myggene kommer. Har du fået myggestik, kan Mepyramin-creme eller Xylocain-creme tage noget af kløen og svien. Tabletter med antihistaminer er også virksomme mod myggestik. Ved hvepsestik er det smart at have en giftsuger ved hånden. Den ligner en sprøjte, men bruges bare omvendt. Både kløe og hævelse kan også lindres af antihistamintabletter, der fås i håndkøb på apoteket.

Hvis man går rundt og kradser i sine myggestik, kan man undgå infektioner i sårene ved smøre stikkene med lidt klorhexidin-creme.

Kønssygdomme

Det burde ikke være nødvendigt at sige det, men kondomer er obligatorisk for singler, der rejser ud. Ikke alene beskytter de mod graviditet, de beskytter også mod kønssygdomme og leverbetændelse.

Læs mere: Gode råd til en sikker ferie

Smerter

Man ved aldrig, hvornår man render ind i en spændingshovedpine af eksempelvis at sidde umageligt i en lufthavn eller bære på tunge tasker, så et mildt smertestillende middel med paracetamol, ibuprofen eller acetylsalicylsyre bør høre med i toilettasken

Øvrigt

Hånddesinficerende gel eller servietter til en ekstra beskyttelse mod virus og bakterier kan forebygge megen smitte. Og så kan et lille digitaltermometer være rart at have ved mistanke om feber. Saks og pincet kan også være nyttige til splinter med mere.

Læs mere: Sikkert strandlivFå de seneste artikler direkte i din indbakke