Unge diabetikere mister ofte grebet

Unge diabetikeres behandling kører alt for ofte af sporet, og det kan få alvorlige følger senere i livet. Derfor bør der være et særligt tilbud til unge, mener Diabetesforeningen

Unge diabetikere mister ofte grebet

Unge kender udfordringerne med diabetes alt for godt: Det er dokumenteret, at blodsukkeret bliver særligt svært at styre i teenageårene, og det øger risikoen for alvorlige følgesygdomme senere i livet.

26-årige Daniel Olling har mærket problematikken på egen krop. Han fik diabetes 1, da han var 14 år. De første år var han tilknyttet børneambulatoriet i Kolding, og der gik det rigtig godt med at passe sygdommen, men skiftet fra børne- til voksenambulatoriet var svært.

"På børneambulatoriet blev der taget hånd om os, og de spørgsmål, vi kunne have, blev hevet ud af os og besvaret. På voksenambulatoriet blev ansvaret lagt over på én selv, og det var jeg ikke moden til," siger han.

Ville være som de andre

Fra Daniel Olling var 18 år og fem år frem, gik han meget i byen og havde et tårnhøjt blodsukker. Da en af drengene fra gruppen på børneambulatoriet døde af lavt blodsukker efter en bytur, var det et stort chok for Daniel Olling. Trods det var han ikke god til at måle sit blodsukker, når han kom hjem fra byen – for at være på den sikre side lod han derfor helt være med at tage sin langtidsvirkende insulin i weekenderne, og han droppede at gå til kontrol.

"I dag fortryder jeg, at jeg havde nogle år, hvor jeg slet ikke passede min diabetes. Jeg ved, at det øger risikoen for følgesygdomme. Og når jeg engang får børn, vil jeg gerne se dem vokse op i stedet for at gå og være blind," siger Daniel Olling og tilføjer:

"Jeg ville jo bare være som de andre."

Læs mere: Virus kan være med til at udløse type 1-diabetes

Brug for særligt ungetilbud

Diabetesforeningen mener, at der er behov for en særlig indsats:

"Unge med diabetes fortjener en bedre overgang mellem børne- og voksentilbud. Allerhelst et målrettet ungetilbud, der kan håndtere de særlige udfordringer, de unge har, og dermed undgå, at så mange unges behandling løber af sporet i teenageårene.

"Det vil være et godt skridt i kampen mod alvorlige følgesygdomme senere," siger Diabetesforeningens rådgivningschef Signe Hasseriis.

Ifølge Ugeskrift for Læger lever flere og flere unge i Danmark med en kronisk sygdom – 10-12 procent af de unge kan betegnes som kronisk syge.

Antallet af børn og unge med type 1-diabetes er også steget eksplosivt de seneste år. Gennemsnitligt får mindst ét dansk barn konstateret diabetes hver dag, og der er flere end 30.000 danskere med type 1-diabetes. Knap 4.000 af dem er under 19 år.

Læs mere: Type 2-diabetes: Disse symptomer skal du reagere på 

Blodsukkeret driller i ungdommen

Diabetessygeplejerske Jane Thomsen fra Kolding Sygehus lavede i 2010 en undersøgelse, som dokumenterede, at det netop var i ungdommen – fra 13-års-alderen og ti år frem – at blodsukkeret virkelig var svært at styre og ofte endte med at ligge langt højere end anbefalet. Og undersøgelsen er stadig relevant, siger Jane Thomsen:

"Situationen er den samme i dag. Selv om både børneambulatorierne og voksenambulatorierne gør en indsats for at lette overgangen for de unge, er der ingen af os, som er dygtige nok til det. De unge er en helt særlig gruppe og bør have et helt særligt tilbud," siger hun.

Ungegruppen blev en ny start

Daniel Olling passer i dag sin diabetes langt bedre og finder støtte i en af Diabetesforeningens grupper for unge:

"Jeg er blevet ældre og er begyndt at tænke over min fremtid. Jeg faldt over Diabetesforeningens Ungegruppe på Facebook for to år siden, og jeg har været med til møderne hver måned siden. I ungegruppen kan jeg dele problemer og erfaringer med ligesindede, og det skal man altså ikke undervurdere betydningen af. Det motiverede mig til at begynde på en frisk."

Ud over de særlige netværk – ungegrupperne – har Diabetesforeningen i mange år haft kurser for unge både med og uden forældre.

Læs mere: Diabetikere lever længere og bedre

gRUPPER TIL UNGE MED DIABETES

Diabetesforeningens ungegrupper er et tilbud til de af foreningens medlemmer, der er mellem 18 og 30 år. Grupperne...

  • arrangerer spændende og sociale arrangementer, såsom caféaftener og foredrag.
  • etablerer samarbejde med ambulatorier og sundhedscentre.
  • skaber netværk mellem unge diabetikere, som har lyst til at mødes med andre i samme situation som dem selv.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Diabetesforeningen. Læs mere på deres hjemmeside diabetes.dk

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke