Vaccine mod forkølelse på vej

En varm dyne og masser af kamillete er ofte den eneste kur med forkølelse. Men nu kan en vaccine mod snotnæse og ondt i halsen være på vej.

Vaccine mod forkølelse kan være på vej

Ifølge den britiske avis The Independent har en videnskabsmand sporet en vaccination mod almindelig forkølelse, som kan være på markedet om 6-8 år.

Rudolf Valenta, allergi-ekspert på Medical University of Vienna, står bag forskningen. Han har fundet ud af at kroppens eget immunforsvar ikke nedkæmper forkølelsesvirussen, kaldt rhinovirus, på den den optimale måde.

Immunsystemet har tendens til at angribe centrum af rhinovirussen. Rudolf Valentas vaccine fokuserer istedet på virussens yderste lag, hvorfra der netop opstår infektioner i slimhinderne i mund, hals, næse og mave.

"Vi har taget stykker af rhinovirus shell, de rigtige stykker, og knyttet det til et bæreprotein," siger Valenta til The Independent.

Vaccinen vil så fremme kroppens evne til at genkende og udvikle et forsvar mod den ydre del af rhinovirussen.

Ifølge Rudolf Valenta er de med det første protein, forskerholdet har bygget, allerede ret gode til at hæmme sygdommen. En vaccine kan dermed være på vej forholdsvis snart.

»Hvis vi også får en passende finansiering af projektet, kan det gøres på mellem seks og otte år. Vi ved, hvordan vi skal bygge vaccinerne og få dem ud i klinikkerne. Dette er virkelig inden for rækkevidde,« siger han til independent.co.uk.Få de seneste artikler direkte i din indbakke