Vælg den rigtige sandal

Det er snart sandalsæson og det ses i skobutikkerne, som bugner af alt godt til sandalhungrende danskere. Men hvilken slags sandal er det bedste valg for dine fødder, din krop og dit velvære?

Vælg den rigtige sandal

Det rigtige valg afhænger selvfølgelig i høj grad af, hvad du skal bruge sandalerne til.

Skal du vandre i dem, har du ét behov, men et helt andet, hvis du skal til fint selskab.

En statsautoriseret fodterapeut kan på baggrund af en undersøgelse af din fod give dig individuel faglig rådgivning til, hvad du skal være særlig opmærksom på. Denne viden giver dig det bedste udgangspunkt, inden du står alene med sælgeren i butikken.

Læs mere: Er dine fødder klar til sandalsæsonen

Her er en tjekliste til, hvad du skal være særlig opmærksom på:

Sidder sandalen fast?

En sandal bør sidde fast på foden, så den følger med, når du går. Derfor bør du vælge en sandal med remme, så du kan spænde den fast til foden. Sidder sandalen ikke fast, er du nødt til at krumme tæerne for at få den med dig. Det kan få dine sener til at trække sig sammen og give dig krogede tæer i længden.

Absorberer sålen stød?

Jo mere, du går med dine sandaler, desto mere stødabsorberende skal de være. Derfor er det en god idé at vælge en sandal med en god, tyk bund, der ikke falder sammen efter få ugers brug. En god bund skåner din krop mod stød, der ellers kan gå videre op i din hofte og ryg.

Kan sålen bøjes?

Sålen på sandalen skal være så fleksibel som muligt, så du kan gå mest naturligt. Du kan selv nemt teste sandalens fleksibilitet ved at tage den op i hånden og se, hvor meget du kan bøje den. Jo stivere sålen er, desto mere stift vil du være tvunget til at gå, hvilket vil hæmme din naturlige gang.

Læs mere: Pas ekstra godt på fødderne hvis du har diabetes

Absorberer sålen sved?

Når det er varmt, kan fødderne godt svede, selv om de får luft. Derfor skal sandalerne være beklædt med svedabsorberende materiale, som kan suge sveden. Ellers vil du føle, at det er ubehageligt at have sandalerne på, og det kan give dig vabler og problemer med huden.

Passer sandalen til din fod?

Sandaler skal passe dine fødder, så de ikke falder ud over eller støder mod kanterne. Det kan give dig vabler og genere dine fødder. Sandalerne skal være en smule længere end din fod, så der er plads til at din fod kan glide frem og tilbage, når du går. Vores fødder bevæger sig cirka en halv centimeter, når vi går, og det skal der altid være plads til i en sko.

Læs mere: Har jeg brug for et indlæg

Er der hold i hælen?

Har sandalen en hæl, bør der være en hælkappe til at holde foden fast i sandalen. Ellers kan du vrikke om og risikere at falde i sandalen. Skal du have sandalen på i mange timer ad gangen, bør du dog undgå hæle, da det belaster dine fødder og resten af din krop.

Har jeg særlige behov?

Er du platfodet, har diabetes, leddegigt, knyster eller andre problemer, bør du vælge sandaler ud fra dine særlige behov. Du kan ikke forvente, at skoekspedienter i ordinære skobutikker har kendskab til dine behov eller det rette udvalg, så det vil være mere oplagt at henvende sig i en specialbutik.

Denne artikel er lavet i samarbejde med landets statsautoriserede fodterapeuter. 

Læs mere på altomfoden.dk

Læs mere: Sådan får du sunde fødder

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke