Vælger du mobilen eller barnet?

Der har været en del debat om forældre og deres brug af mobiltelefoner. Hvis du bruger lidt omtanke, kan du sagtens være den glade bruger af digitale medier og samtidig være mentalt til stede overfor dine børn.

Vælger du mobilen eller barnet?

Når mobilen bipper løs, kan det være svært at lade være med at tage den. Den er blevet en naturlig del af vores hverdag og en smart måde lige at blive opdateret på. Men det er samtidig også vigtigt, at du ikke i begejstringen for de tekniske vidundere glemmer at give dit barn opmærksomhed.

Opmærksomhed styrker selvfølelsen

Forældres opmærksomhed er uhyre vigtig for et barn, understreger sundhedsplejerske Else Guldager, da opmærksomhed er med til at give barnet et godt selvværd. En god kontakt mellem forælder og barn er med til at lære barnet at indgå i relationer med andre og blive god til at opbygge relationer. Og det er vigtigt, hvis barnet skal udvikle sig og lære nyt.
”Hvis et barn hele tiden oplever, at han bliver valgt fra til fordel for noget andet, eksempelvis en mobiltelefon, der ringer, så kan hans selvfølelse blive svag. Han kan få opfattelsen af, at der altid er noget eller nogen, der er vigtigere end ham”, forklarer sundhedsplejerske Else Guldager. 
Ifølge hende kan et barn, der ikke får tilstrækkelig med opmærksomhed, enten begynde at trække sig tilbage, blive ked af det eller begynde at klovne rundt for at gøre opmærksom på sig selv.

Læs mere: Styrk kammeratskabet i børnehaven

Hver tredje forældre tager mobilen

En undersøgelse blandt læsere af nyhedsbrevet i sundhedsplejersken.dk viser, at en tredjedel af de deltagende tager deres mobiltelefon, når den ringer, der kommer en sms eller mail, selv om de er sammen med deres børn. 
”Jeg kan godt forstå, at folk tager mobilen, når den ringer, for det er jo nærmest en automatisk reaktion. Jeg gør det også selv,” siger Rune Jørgensen. Han er far til en søn på 19 måneder og er en af de forældre, der har deltaget i undersøgelsen. Han prøver at holde mobilen i lommen, hvis den ringer, mens han er sammen med sin søn, for han synes, det er vigtigere, at sønnike får hans opmærksomhed i stedet for hans mobiltelefon. 
”Men det var svært i starten, og det krævede lidt tilvænning, men man vænner sig til at prioritere,” siger Rune Jørgensen.

Læs mere: Hvilken forælder er du? 

Følg din fornemmelse for barnet

Ringer mobilen, mens du er sammen med dit barn, er det en rigtig god idé at lytte til din egen mavefornemmelse, se på dit barns reaktioner samt vurdere situationen derfra.

”Er barnet dybt optaget af noget andet, kan det være helt fint, at tage telefonen. Men børn kan hurtig blive optaget af noget andet, så man bør holde øje med barnet og være klar til at lægge på, selvfølgelig alt efter alder og aktivitet,” siger Else Guldager.

Rune Jørgensen er godt klar over at med en lille spirrevip på 19 måneder, så skal man være klar til at reagere, hvis han begynder at kravle op på noget, han kan falde ned fra. 
”Jeg reflekterer løbende over, hvordan jeg bruger min mobil foran min søn. Jeg synes ikke, mobilen skal fylde så meget. Det er ok at tage telefonen, hvis det er noget vigtigt med arbejde, men kun hvis min søn er dybt optaget af en leg,” fortæller Rune Jørgensen.

Skab en god mobilkultur

Her er et par fif til, hvad du kan overveje, hvis du er forælder, er glad for din mobiltelefon og godt vil skabe en god mobilkultur i jeres hjem

  • brug din sunde fornuft 
  • forestil dig, at du var dit barn. Ville det være rart at blive afbrudt lige nu? 
  • du kan planlægge længere telefonopkald, til dit barn sover  
  • du kan snakke med din kæreste om, hvordan I lægger en fælles linje sammen i familien – og hvordan I holder den!
  • du kan aftale med din kæreste at tage over, hvis du skal bruge tid med telefon mv.  
  • når du er sammen med dit barn om noget spændende, så er det intet, der er vigtigere!

Læs mere: Når afmagten overvælderFå de seneste artikler direkte i din indbakke