Vær guide for dit barn på ferien

Om det er et hotel, en ferieby eller et sommerhus. Dit barn kan føle det ret så uoverskueligt og utrygt et nyt sted, for alt er fremmed

Vær guide for dit barn på ferien

Jeg er selv på ferie. Det er et lille dejligt badehotel i provinsen. Morgenmaden – et stort tag-selv-bord – er i fuld gang. Ved nabobordet sidder en familie, som kom i går sent om aftenen. Far, mor og to døtre. De to børn er i nattøj med en lille trøje over, den ene pige er cirka fem år og den anden omkring tre år. Mor og far sidder med kaffe, og de hygger sig.

Pigerne har været inde og vælge ved tag-selv-bordet. Far hjalp til, og det tog sin tid. Der var mange nye valgmuligheder at forholde sig til. En oplevelse i sig selv. De er nu nået til chokolademaden, prikken over i'et for pigerne og ikke hverdagskost, kan jeg se.

Læs mere: Diarre kan ødelægge ferien

Jeg skal tisse!

Den ældste pige sidder uroligt på stolen, og far siger:

"Så sid dog stille!"

Storesøster: "Jamen far, jeg skal tisse."

"Så gå ud på toilettet."

"Men far, jeg ved ikke, hvor det er."

"Åh min søde pige, selvfølgelig ved du ikke det. Nu skal jeg vise dig, hvor du tisser."

Mor og far guider.

Lidt senere ser jeg forældrene og pigerne igen. De er tydeligvis i gang med en rundvisning i børnehøjde. De kigger på dagligstuen, viser hvor man må lege, hvor man skal være stille og sidde og læse, hvor man kan gå ind og tisse osv.

Og jeg ser, der kommer en lille gul post-it på deres dør i børnehøjde, hvor der er tegnet en sol på. Så kan de altid kende deres værelse

Fed ferie for ungerne (og de voksne...)! Tænkte jeg.

gode ideer

  • Børn er forskellige – tag udgangspunkt i hvordan dine børn er.
  • Det er en rigtig god ide med en rundvisning, måske i mindre 'bidder'. De basale ting er vigtige, eksempelvis hvor huset/værelset er.
  • Er det et stort sted, kan dit lille barn have et 'armbånd' på med mobilnummer og barnets navn (husk 0045, hvis I er i udlandet, og det er en mobiltelefon med dansk sim-kort).
  • Hvis der er personale på stedet, er der måske nogle af dem, dit barn kan have gavn af at kende (og omvendt).
  • Husk på sikkerheden – på værelse, legeplads, trapper og gange. Det er nye omgivelser, og det giver større risiko for ulykker.
  • Vær opmærksom på swimmingpools og vand.

Læs flere gode råd om børn og pleje på www.sundhedsplejersken.dk

 Læs mere: Pas på sorte hennatatoveringer på ferienFå de seneste artikler direkte i din indbakke