Vær opmærksom på dit skolebarns syn

Er dit barn uroligt og ukoncentreret, eller gnider det sig i øjnene og klager over hovedpine, kan det være tegn på et synsproblem

Vær opmærksom på dit skolebarns syn

Stort set alle danske børn går i børnehave, hvor læreprocesserne typisk er tilrettelagt med vidtgående hensyn til børns behov for at lege og være selvaktive, men når barnet starter i skolen, vil det opleve nye krav til koncentration og social adfærd.

Vær opmærksom på synet

Det er vigtigt, at forældrene tager aktivt del i deres barns trivsel i skolen blandt andet ved at være opmærksomme på, om barnet har svært ved at bevare koncentrationen og måske bliver uroligt og forstyrrer undervisningen. Sker det, kan det være et tegn på, at barnet har et synsproblem.

Symptomerne på et synsproblem kan være:

At barnet sidder med næsen helt nede i bogen, klør sig ofte i øjnene, springer ord eller linjer over ved oplæsning eller går i stå flere gange i den samme sætning. Mange børn klager også over hovedpine i pande eller tinding, og nogle børn får migræne. Se også på, om barnet lukker det ene øje ved læsning, eller når det ser tv. Måske bevæger det hovedet, når det læser en tekst eller peger med fingrene på bogstaverne. Kan du genkende nogle af disse situationer, bør du lade barnet få foretaget en synsundersøgelse hos optometristen eller hos øjenlægen.

Læs også: Hovedpine hos børn er et stigende problem

Hjælp til synsproblemer

De fleste synsproblemer kan afhjælpes med briller eller kontaktlinser, men barnets læsevanskeligheder kan også skyldes samsynsproblemer, det vil sige evnen til at kunne fokusere øjnene - at kunne bruge begge øjne sammen som et team og at kunne bevæge dem effektivt. Har barnet samsynsproblemer, vil din optometrist kunne udarbejde et synstræningsforløb, hvor instruktion og læring foregår i klinikken, mens færdighederne skal trænes og rutineres i egne hjemlige omgivelser.

Dit barns syn kan ændre sig meget i løbet af få uger eller måneder. Derfor bør der tages hånd om problemet så hurtigt som muligt.

Symptomer på dårligt syn

Nedsat synsfunktion hos børn kan få store konsekvenser både i og uden for klasselokalet, fordi synet er barnets vigtigste redskab til indlæring.

 

Vær opmærksom på følgende symptomer:

  • hyppig gnidning af øjne eller blinken 
  • koncentrationsbesvær
  • undgår læsning
  • hyppigt hovedpine
  • holder sig for det ene øje
  • vipper / hælder hovedet til den ene side
  • holder læsemateriale tæt til ansigtet
  • dobbeltsyn
  • har svært ved at huske hvad der netop er læst


Få de seneste artikler direkte i din indbakke