Værd at vide om badeudstyr og ftalater

Solens stråler varmer det danske sommerland, og vi kaster de varme kroppe i bølgen blå eller leger med vand i haven. Men badebassiner, svømmevinger og badedyr kan være lavet af PVC og blødgjort med ftalater, og det kan have konsekvenser for miljøet og sundheden

Værd at vide om badeudstyr og ftalater

Indholdet af ftalater i svømmeudstyr og badebassiner er reguleret i Danmark og EU, hvis det kan betegnes som legetøj. Men ikke alle badebassiner og ikke alt svømmeudstyr er legetøj.

Ftalater i badebassinet 

Du skal derfor være opmærksom på, om det drejer sig om svømmeudstyr målrettet børn, hvis du vil have udstyr, der lever op til de samme regler som legetøj.

Svømmeudstyr og badebassiner til børn under 14 år må ikke være blødgjort med seks af de mest problematiske ftalater. Udstyr til børn under tre år må ikke være blødgjort med nogen former for ftalater, hvis det kan komme i munden. Kan det ikke komme i munden, er tre ftalater tilladte.

Totalforbuddet mod ftalater i legetøj til børn under tre år er et dansk særforbud. Du kan derfor ikke regne med, at badelegetøjet, købt på rejsen, lever op til de samme regler, som det skal herhjemme.

Læs mere: Værd at vide om hverdagskemi

Sådan undgår du ftalater

Hvis du vil undgå at købe svømme- og badeudstyr med ftalater, kan du:

• Undgå badelegetøj, svømmeudstyr og badebassiner lavet af PVC - også kaldet vinyl. PVC kan være blødgjort med ftalater og udgør desuden et miljøproblem.

• Være opmærksom på, at totalforbuddet mod ftalater i legetøj til børn under tre år kun gælder i Danmark. I det øvrige EU er kun seks af ftalaterne forbudt. Legetøj købt på rejsen kan derfor godt indeholde ftalater.

• Købe badebassiner i hård støbt plast af f.eks. polyethylen (PE).

• Efterspørge svanemærket legetøj, da mærket stiller krav til en række kemikalier herunder ftalater.

Læs mere: Få hjælp til at forstå varedeklarationen

KEMI I BADEUDSTYR

Ftalater bruges bl.a. til at blødgøre plast. Nogle af ftalaterne kan skade evnen til at få børn og skade barnet under graviditet. Desuden er flere ftalater mistænkt for at være hormonforstyrrende og belaste miljøet.

 

Polyvinylchlorid (PVC) er en plasttype, som ofte blødgøres med ftalater. PVC belaster miljøet. Husk derfor at produkter lavet af PVC skal afleveres på genbrugsstationen, når de skal kasseres.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke