Værd at vide om et godt indeklima

Sådan sikrer du dig et godt indeklima

Værd at vide om et godt indeklima

Når temperaturen er tæt på frysepunktet, flygter vi indenfor. Og vi gør meget for at sprede hygge indendøre. Vi fyrer op i brændeovnen og tænder stearinlys.

Vi hygger foran fjernsynet, laver mad, hører musik og maler måske med børnene. Men mange af vores aktiviteter, møbler og elektronik kan påvirke indeklimaet og belaste os med kemiske stoffer. Heldigvis er der råd at hente, hvis du vil forbedre din indeluft.

Læs mere: Hvad siger børnene om indeklima

Tænk både over indkøb og vaner

Det er en god ide at overveje de produkter, du bringer ind i hjemmet, og hvordan du behandler tingene i hjemmet. Du kan for eksempel vælge at købe produkter mærket med miljømærkerne Svanen eller Blomsten. Mærkerne findes blandt andet på rengøringsmidler, maling, fjernsyn og computere. Indeklimamærket taget hensyn til dit indeklima. Det findes eksempelvis på møbler og andet inventar.

Også dine rutiner med hensyn til udluftning og rengøring har betydning for mængden af problematiske kemikalier i indeluften. Hvis du gør hyppigt rent og lufter ud tre gange dagligt, forsvinder nogle af kemikalierne. Nedenfor kan du se en række god råd, du kan følge, hvis du vil forbedre indeluften.

Læs mere: Stearinlys og stegeos truer din sundhed

Kemikalier i indeluften

Hvis du vil nedsætte mængden af problematiske kemikalier i indeluften, kan du: 

  • Gøre jævnligt rent. Nogle kemiske stoffer binder sig nemlig til støvet. Du kan derfor begrænse mængden af problematiske stoffer ved ofte at støvsuge og vaske gulve.
  • Klare så meget af rengøringen som muligt med mikrofiberklude og –mopper. Så behøver du ikke at bruge rengøringsmidler. Du kan købe uparfumerede og miljømærkede rengøringsmidler til resten.
  • Holde elektroniske apparater rene for støv. Elektronik kan frigive problematiske stoffer. Sluk også for apparaterne, når du ikke bruger dem. Varm elektronik frigiver flere stoffer.
  • Lufte hyppigt ud. Sørg for gennemtræk tre gange om dagen i ca. fem minutter ad gangen. Så begrænser du mængden af stoffer og partikler i indendørsluften.
  • Lufte ekstra ud, når du laver mad, gør rent, bader, har malet eller har købt nye møbler og elektronik.
  • Undlade at tørre tøj indenfor. Det bidrager til høj luftfugtighed i hjemmet. Skimmelsvamp og støvmider trives godt i fugtigt miljø.
  • Undgå at bruge sprayprodukter indendørs (f.eks. imprægneringsspray). Indholdsstofferne spredes i luften.
  • Begrænse brugen af levende lys. De kan afgive sodpartikler. Vælg uparfumerede lys.
  • Nøjes med at male, når det er nødvendigt og bruge andre gør-det-selv produkter med omtanke. Vælg produkter med svane- eller blomstermærket og med laveste MAL-kode.
  • Lade alle nye produkter og apparater lufte udenfor, inden de tages i brug. Jo nyere elektronik er, jo flere stoffer afgiver det.

Læs mere: Vi vil bo sundere

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke