Værd at vide om fluorstoffer

Flere medier fokuserer i stigende grad på de problematiske fluorstoffer, som bruges til at imprægnere fødevareemballage og vinterovertøj. Men hvad er problemet med de omdiskuterede fluorstoffer?

Værd at vide om fluorstoffer

De er smarte og gør vores hverdag nemmere, og så findes de i rigtig mange af de forbrugerprodukter, som vi er i daglig kontakt med. Fluorstofferne sørger nemlig for at pander, møbler og tøj kan afvise vand, fedt og snavs, og at pap og papir kan bruges, når man pakker mad ind.

Men stofferne forbindes med negative effekter på både vores sundhed og miljøet. Forskerne er især bekymrede over mistanken om, at stofferne kan virke hormonforstyrrende, fordi de bruges i så mange forskellige produkter og kan findes overalt.

Læs mere: Værd at vide om hårfarve

Smarte stoffer afskyr vand, fedt og snavs

Fedtstoffer fra mad vil normalt kunne trænge ind i pap og papir. Men materialerne kan få en fedttæt overflade, hvis de behandles med de praktiske fluorstoffer. Forskning viser, at stofferne findes i rigtig meget fødevareemballage af papir og pap, og at de kan vandre over i maden.

Visse former for bage- og madpakkepapir er også behandlet med fluor for at gøre det fedttæt. Vil du gerne undgå stofferne, kan du eksempelvis gå efter svanemærket papir i køkkenet.

Udover fedt skyr stofferne også vand. Overtøj, sko og andre tekstiler kan derfor imprægneres med fluorstoffer - så kommer regnen ikke igennem. Det er også disse stoffer, som giver slip-let pander og gryder deres funktion.

Læs mere: Værd at vide om rengøring

Giver problemer både for miljø og sundhed

Fluorstofferne er svære at nedbryde og ophobes derfor i dyr, planter og mennesker. Det vil sige, at vi konstant bliver udsat for stofferne. Senest er de sat i forbindelse med udviklingen af brystkræft.

Men stofferne er også mistænkt for eksempelvis at nedsætte mænds sædkvalitet og kvinders frugtbarhed samt at øge kolesterolniveauet i blodet. 

 Læs mere: Bage- og madpapir: Smartpapir med kemi

Sådan undgår du fluorstoffer

  • Vil du gerne formindske din udsættelse for fluorstoffer, kan du:
  • Bruge svanemærket mad- og bagepapir, da det er uden fluorforbindelser.
  • Spise mindre fastfood, da det kan være pakket ind i papir og pap, som er behandlet med stofferne.
  • Undgå engangsemballage, som har lang kontakttid med fødevarer, eller som skal varmes op sammen med fødevaren. Ikke al engangsemballage er behandlet med fluorstoffer, men det er ikke til at se, hvad der er - og hvad der ikke er.
  • Undgå at spise popkorn, som poppes i mikrobølgeovn. En undersøgelse fra 2008 viste, at nogle mikroovns-popkorn indeholdt fluorstoffer.
  • Vælge regntøj og overtøj uden fluorstoffer. Spørg forhandleren, importøren eller producenten.
  • Vælge et imprægneringsmiddel uden fluorstoffer, f.eks. et som er baseret på en blanding af voks og paraffin.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke