Værd at vide om hårfarve

Giver du også din hårfarve et ekstra pift i ny og næ? Hårfarvning er populært, men næsten alle farver indeholder kemikalier, som kan give allergi eller andre sundhedsproblemer, og som belaster miljøet.

Værd at vide om hårfarve

Miljøstyrelsen har for nylig undersøgt 365 hårfarver for at se, om de indeholdt problematiske farvestoffer.

Kun to ud af de hundredevis af hårfarver viste sig at være fri for hårfarvestoffer, som kan føre til allergi og andre sundhedsproblemer.

Derfor fastholder styrelsen deres tidligere råd om at være forsigtig med farven, hvis du vil undgå allergi.

Læs mere: Klumme: Hårtab 

Kemien kan kradse

Du mærker hurtigt selv reaktionen i form af kløe, svie og irritation, når du ikke kan tåle din nye kulør. Og netop når det gælder hårfarve, kan reaktionen være meget voldsom og alvorlig.

Derfor ledes tankerne ofte over på allergi, når man taler om hårfarver.

Men farvestoffer i hårfarve kan også give andre problemer. For eksempel kan farvestoffet resorcinol belaste miljøet, og det mistænkes desuden for at være hormonforstyrrende.

Udover farvestoffer indeholder hårfarver også andre kemiske stoffer, f.eks. konserveringsstoffer og parfume.

Flere af disse mistænkes også for at kunne give allergi, påvirke hormonerne og belaste miljøet. Desuden lader mange til at have CMR-effekter, hvilken vil sige, at de kan være kræftfremkaldende og påvirke arveanlæg og forplantningsevne; er du gravid, kan barnet desuden tage skade.

Læs mere: Pas på sorte hennatatoveringer

Det kan du gøre

Hvis du vil være forsigtig og undgå allergi fra hårfarve, bør du først og fremmest overveje, om det er nødvendigt at farve håret.

Hvis du ikke vil undvære farvningen, så sørg for at tjekke indholdsdeklarationen inden du vælger farve. På Forbrugerkemi.dk kan du slå indholdsstofferne op og se fagfolks vurdering af dem.

Det er vigtigt altid at følge brugsanvisningen nøje. Bemærk dog, at mange producenter anbefaler, at du laver en test af hårfarven på huden, og det fraråder Miljøstyrelsen, fordi det blot giver falsk tryghed. Selv om testen er negativ, kan du nemlig godt få allergi alligevel.

Hvis du tidligere har fået eksempelvis sorte hennatatoveringer, som din hud reagerede på, så vær ekstra forsigtig med brug af hårfarve.

Et alternativ til at farve hele håret er at få lavet striber; på den måde opnås stadig et spil i hårets nuancer, men du bliver udsat for mindre farve.

Hvis du alligevel farver hele håret, så forsøg at undgå at farvestoffet kommer i kontakt med ører og ansigt. Og husk straks at skylle farven ud - og efterfølgende få det undersøgt hos din læge - hvis du oplever en reaktion under farvningen.

Læs mere: Hårpragt og problemhårFå de seneste artikler direkte i din indbakke