Værd at vide om melaminplast i køkkenet

Bruger du tallerkener af melaminplast i mikrobølgeovnen? Blender du varm frugtgrød i Magretheskålen? Så risikerer du at blive udsat for stofferne melamin og formaldehyd

Værd at vide om melaminplast i køkkenet

Melaminplast er en hård plast, der blandt andet bruges til Margretheskåle, grydeskeer og meget børneservice som kopper, tallerkener og bestik.

Undersøgelser har vist, at der sker en lille afgivelse af melamin og formaldehyd fra melaminplast – især når det er helt nyt, og når det er godt brugt.

Kan give allergi og kræft

Formaldehyd kan give allergi, kræft ved indånding og irriterede øjne og luftveje, mens melamin kan ødelægge nyrerne, hvis man udsættes for stoffet gentagne gange i høje koncentrationer.

Fordi afgivelsen er større, når plasten er slidt, er det en god ide at kassere de gamle skåle og grydeskeer, og ikke lade lillesøster arve storebrors tallerkener.

Læs mere: Bage- og madpapir: Smart papir med kemi

Brug ikke melaminplast til varm mad

Hvis melaminplast udsættes for både surt og varmt samtidigt, sker der en større afgivelse af formaldehyd og melamin. En skoldhed tomatsuppe er eksempelvis både varm og sur - og øser du den op i en skål eller tallerken af melaminplast, risikerer du, at din mad forurenes med de to stoffer.

Det nationale tyske institut for risikovurdering (BfR) fraråder, at man bruger køkkenredskaber af melamin i forbindelse med kogning, stegning og mikrobølgeovn. Men når temperaturen er under 70 grader, mener instituttet ikke, at der er risiko for sundheden.

Når man laver mad, er det generelt en god ide at sikre sig, at man kun benytter skåle, tallerkener og andre materialer til det, de er beregnet til. Og hvis man gerne vil være forsigtig, kan man eksempelvis vælge glas eller porcelæn til de sure og varme fødevarer.

Læs mere:Plej og smør dit ansigt med god samvittighed

GODE RÅD til at undgå melamin i maden

Hvis du gerne vil undgå at forurene din mad med melamin og formaldehyd, kan du:

  • kun bruge tallerkener og skåle i mikrobølgeovnen, som er beregnet til det
  • ikke benytte tallerkener og skåle af melamin til meget varme fødevarer
  • bruge glas eller porcelæn i mikrobølgeovnen og til sure og varme fødevarer
  • kassere gammelt og slidt melaminservice, skåle, grydeskeer m.m.

Du kan læse mere om melaminplast på forbrugerkemi.dk.

Læs mere: Allergivenlig app



Få de seneste artikler direkte i din indbakke