Værd at vide om nikkelallergi

De gammelkendte syndere som smykker, briller, knapper og bæltespænder er ikke de eneste kilder til nikkelallergi. Den bærbare computer, mobiltelefonen, barbermaskinen og sågar guitarens strenge kan være årsag til den livslange og besværlige allergi. Undgå kontakt med huden – så undgår du også rødme, kløe og eksem

Værd at vide om nikkelallergi

Du kan få nikkelallergi, hvis de metalgenstande, som du har direkte hudkontakt med, afgiver nikkel. Det kan eksempelvis være ure, øreringe og bukseknapper, men også hvis du får en tatovering, hvor farven indeholder nikkel kan du udvikle nikkelallergi. Allergien opdager du hurtigt, når det begynder at klø, og huden bliver rød. Eksemet opstår lige der, hvor du har haft direkte kontakt med metalgenstanden.

Læs mere: Astma og allergi hænger sammen

Nikkel er hyppigste årsag til kontakt allergi

Forbrugerprodukter må ifølge loven gerne afgive nikkel, men i 1991 blev der sat grænser for hvor meget produkter, der har lang tids kontakt med huden, må afgive. Reglerne gælder eksempelvis for smykker, briller, knapper og bælter, men også mobiltelefoner og bærbare computere skal overholde kravene.

Nikkel er en af de hyppigste årsager til kontaktallergi i Danmark, til trods for at færre mennesker har fået allergien, efter de nye regler blev indført.

Nikkelreglerne beskytter ikke alle forbrugere. Nogle mennesker er mere følsomme. Så selv om computeren eller mobiltelefonen ikke overtræder loven, er det altså ikke tilstrækkeligt til at beskytte mod udviklingen af nikkelallergi hos særligt følsomme personer.

Tænk derfor på om der er steder i din hverdag, hvor du kan mindske din kontakt med metalgenstande. Eksempelvis kan du tage smykkerne af, når du skal sove, eller bruge headset når du taler i telefon.

Når du først har fået allergien, kommer du ikke af med den igen.

Læs mere: Unge mænd bliver syge af parfume

Det kan du selv gøre for at undgå nikkelallergi

Hvis du vil undgå at udvikle allergi overfor nikkel, er der flere ting, du bør være opmærksom på:

  • Du kan selv teste, om et produkt afgiver for meget nikkel ved at bruge et nikkel-testsæt. Sættet er enkelt at bruge, og resultatet viser sig som en lyserød farve på en vat-pind, hvis produkterne afgiver for meget nikkel. Du kan købe sættet på apoteket.
  • Du kan prøve at spørge forhandleren, om produktet indeholder nikkel og efterspørge nikkel-frie produkter. Forhandleren er dog ikke forpligtiget til at vide, om produktet indeholder nikkel.
  • Får du eksem efter brug af et produkt, du mistænker for at indeholde nikkel, så stop straks brugen af det. Hvis eksemet er længerevarende eller voldsomt, bør du søge læge.
  • Hvis du allerede har nikkelallergi, bør du så vidt muligt helt undgå hudkontakt med produkter, som afgiver nikkel.

Du kan læse mere om nikkelallergi på Forbrugerkemi.dk.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke