Værd at vide om solcreme

Sådan vælger du den rette solcreme

Værd at vide om solcreme

Sommeren er over os og solens livgivende stråler rammer strand og by. Men de skønne stråler kan give hudkræft senere i livet og får desuden huden til at ældes tidligere. Du bør derfor beskytte huden med solcreme der, hvor huden er bar. Heldigvis kan du godt tage hensyn til miljø og sundhed samtidig med, at du beskytter huden mod solen.

Læs mere: Smør tykt på 

Solcreme belaster miljøet og - af og til - sundheden

Solcreme kan indeholde forskellige kemikalier, som kan være problematiske for miljøet eller sundheden.

Kemiske og fysiske UV-filtre beskytter mod ultraviolette stråler. Men de kemiske UV-filtre belaster miljøet. Og nogle af dem er også mistænkt for at være hormonforstyrrende, mens andre kan fremkalde allergi.

Det eneste fysiske UV-filter, der er tilladt er titaniumdioxid. Stoffet bruges stort set altid på nanoform i solcreme, så man ikke bliver helt hvid af cremen. Men der hersker uenighed om nano-titaniumdioxid kan være problematisk for sundheden.

Solcreme kan også indeholde parfume og andre stoffer, som kan give allergi. Men også nogle af de stoffer, som øger cremens holdbarhed eller plejer og blødgør huden, kan være problematiske for både miljøet og din sundhed.

Læs mere: 4 gode solprodukter

vælg den rette solcreme

  • Køb en solcreme, der er mærket med det nordiske miljømærke Svanen, og som samtidig er uden parfume. Svanemærket garanterer, at solcremen er blandt de mest miljøvenlige på markedet og stiller desuden visse krav til sundhed.
  • Kombiner Svanen med Astma-Allergi Danmarks blå krans og få ekstra beskyttelse i forhold til allergi.
  • Læs indholdsdeklarationen igennem og køb produkter uden problematiske stoffer. Du kan slå indholdsstofferne op på kemiinfo.dk og se Informationscenter for Miljø & Sundheds vurdering af dem

 

Beskyt dig imod solen. Solcreme er én ud af mange måder, du kan beskytte dig mod solens skadelige stråler. Andre måder er for eksempel:

  • Undgå middagssolen dvs. mellem kl. 12-15.
  • Søg skygge - brug f.eks. en parasol, et strandtelt eller et solsejl.
  • Brug hat og tag noget let tøj på, der går ned over albuer og knæ.
  • Undgå at blive skoldet af solen.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke