Vandpiben - ny smart måde at blive ryger på

Duften af frugt og sød smag skaber myter om, at vandpiberygning er ufarlig. Men faktum er, at vandpiberygning er lige så skadelig og skaber afhængighed i samme grad som almindelige cigaretter

Vandpiben - ny smart måde at blive ryger på

En sød, frugtduftende røg breder sig gennem lokalet, mens mavedansere i farverige toppe og nederdele med pailletter, silketørklæder og raslende guldsmykker bevæger sig mellem gæsterne efter musikken. Vi er på BEDUIN BAR i det indre København. I lokalet sidder unge kvinder og mænd på flydemøbler i rundkreds, og vandpiber i forskellige former og størrelser er placeret i midten på små borde. Vandet bobler i kolberne, og slangen går på omgang. Mellemøstens mystik og stemning krydret med vestlig stil og mode har indtaget baren, der hver torsdag er omdannet til crazy beduins day.

Fra mellemøsten til danske unge

Vandpiberygning har de senere år spredt sig fra Mellemøsten til de vestlige lande, og det er især de unge, der har taget den gamle rygetradition til sig herhjemme. Populariteten er stadig stigende. I 2004 gennemførte man for første gang en undersøgelse om udbredelsen af vandpiberygning i Danmark, og den viste, at 61 procent af drenge og 50 procent af piger mellem 16 og 20 år havde prøvet at ryge vandpibe mindst én gang. To år senere var andelen steget til 69 procent for drengenes vedkommende og 62 procent for pigernes vedkommende. Langt de fleste unge i dag har således siddet rundt om den boblende vandpibe og på skift suget røgen ned i lungerne.

Den milde røg, der dannes i vandpiben, gør, at det er nemt og sjældent ubehageligt at inhalere. Det er formentlig derfor, at der er opstået en myte om, at vandpiben er mindre farlig end cigaretter. For vandpiberygning giver ikke hoste, svimmelhed og kvalme som de første cigaretter. Den mindre varme røg og tilsætning af forskellige smagsstoffer i vandpibetobakken gør, at røgen glider nemmere ned, og at kroppen og lungerne har let ved at vænne sig til røgen.

Læs mere: Vandpiberygning er særdeles usundt for lungerne

Æble, vanilje, jasmin – og nikotin

Udvalget af vandpibetobak er stort, og særlige butikker og internetfirmaer udbyder ud over salg af den særlige tobak, selve vandpiben, og de nødvendige rygeremedier såsom kul, særlige mundstykker og slanger. Herudover har producenterne gjort sig i duftessenser, der kan købes separat og bruges til at dryppe på tobakken som ekstra smagsforstærker.

Vandpibetobak består af almindelig pibetobak tilsat lidt frugtblade og frugtessens. Udvalget af frugtsmage synes nærmest ubegrænset - fra de mere eksotiske af slagsen som sød mango og jasmin, til de mere almindelige som jordbær og æble. Tobakken pakkes løst i den særlige kop på vandpiben. Ovenover koppen og tobakken ligger kulristen med glødende kul, der antænder tobakken, når der suges i piben fra slangen. Selve kolben indeholder vand, og når man suger i slangen, går røgen først vejen ned i kolben for at afkøles for derefter at komme ud i slangen og ind i mund og ned i lungerne.

I koppen på en vandpibe stoppes tobak der i gennemsnit indeholder 67 milligram ren nikotin, hvilket svarer til indholdet af nikotin i seks til syv almindelige cigaretter. Det er påvist, at nikotinindholdet i vandpibetobak og cigarettobak er nogenlunde det samme. Det er desuden de samme kræftfremkaldende og skadevirkende stoffer i vandpibetobakken som i cigaretter. Hertil kommer, at man altid vil inhalere med vandpiberygning, da selve anordningen gør, at det ikke kan undgås ved denne form for rygning. Med almindelige cigaretter behøves der nødvendigvis ikke at inhaleres for at få ild til tobakken. Så selv om vandpibetobakken dufter af frugt, er det en myte, at vandpiberygning er mere sundt og mindre skadelig end almindelige cigaretter.

Læs mere: Drop vandpiben

Vandpiberygere har mange venner

Flere sundhedsforskere råber vagt i gevær over for vandpiberygning. En af grundene er, at vandpibetydning kan være en hurtig vej for unge til at blive cigaretrygere.

En tidlig alkoholdebut og et stort alkoholforbrug blandt unge er ofte indgangen til at ryge hash. Ligeledes er det at ryge hash indgangen til at prøve andre narkotiske stoffer såsom amfetamin, kokain og ecstasy.

"Man kan derfor ledes til at tro, at det samme mønster vil gælde fra vandpiberygning til cigaretrygning. De fleste vandpiberygere i dag er ikke jævnlig cigaretrygere, men da der er nikotin i tobakken, og der dermed er potentialet for at udvikle afhængighed, kan vandpiberygningen blive en indgang til at ryge cigaretter," siger Per Kim Nielsen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

"Vandpiben er i sin oprindelse udviklet til et socialt formål. Også derfor ryges der i dag i sociale sammenhænge, fx når der varmes op til at gå i byen, i venten på venner, eller når tiden med vennerne bare skal fordrives. Den sociale hygge til trods, får man de samme farlige stoffer ind, som når man ryger cigaretter," siger Per Kim Nielsen.

MYTER OG FAKTA OM VANDPIBERYGNINg

Herskende MYTER om vandpiberygning

 • Røgen i en vandpibe er mildere end i cigaretter, og derfor ikke så farlig
 • Kullet i vandpiben virker som filter
 • Der er mindre nikotin og tjære i vandpibetoba
  k end i cigaretter
 • Røgen filtreres i vandet, så mange af de skadelige stoffer i tobakken forsvinder

 

FAKTA ved vandpiberygning

 • Vandpiberygning nedsætter lungefunktionen
 • Et stort og længerevarende forbrug af vandpiberygning øger sandsynligheden for udvikling af lungekræft
 • Vandpiberygning påvirker kredsløbet, og som med cigaretrygning, stiger puls og blodtryk
 • Vandpibetobak indeholder i lighed med cigaretter nikotin, og skaber derfor afhængighed

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke