Voksne kvinder får også bumser

Akne er ikke kun en teenager sygdom. Voksne kvinder kan også lide af bumser, og det nedsætter livskvaliteten langt mere end andre sygdomme

Voksne kvinder får også bumser

Bumser er meget værre end sit rygte

De er ikke bare kedelige at se på, de nedsætter også livskvaliteten langt mere end andre alvorligere sygdomme, og de gør både teenagere og voksne kvinder frustrerede og kede af det.

"Man skal ikke undervurdere det psykiske aspekt ved at have bumser. Undersøgelser viser, at når mennesker døjer med bumser, så ødelægger det deres livskvalitet meget mere end langt alvorligere sygdomme," siger lægen Peter Bjerring, der er professor i hudsygdomme.

Læs mere: Din hud afslører dit helbred

Bumser til alle

Ifølge lægen Peter Bjerring, er det en udbredt misforståelse, at bumser er en teenager sygdom. Det er det nemlig ikke. Det er en tilstand som alle kan få, men den er mest almindelig blandt teenagere, fordi den kommer af hormonelle forandringer.

"Voksne kvinder har i langt højere grad akne end mændene, der til gengæld får flest bumser i puberteten. Blandt kvinder mellem 40 og 49 år har fem procent af alle kvinder akne. Kvinder får det især op til menstruationen, når østrogenniveauet ændres fra højt til lavt," forklarer hudlægen.

Og hvis man ikke gør noget ved det, så løser problemet trods alt sig selv efter overgangsalderen.

Læs mere: Yes! - Det er overgangsalderen

Store bumser

Men kan man ikke vente på det, så skal man gå i behandling.

"Det er vigtig, at man får en aktiv lægelig behandling, for at få bugt med bumserne. Det kan kræve tabletter i en periode, at man får en laserbehandling, eller at man solskolder bumserne væk med en ny fotodynamisk terapi. Men uanset hvad man vælger at gøre, så er behandlingsstrategien ikke kun at helbrede men også at holde symptomerne væk," forklarer hudlægen.

Man kan også selv gøre lidt. Kosmetologen Elisabeth Gierus, der i 15 år har haft med kvinders skønhedsproblemer at gøre, fortæller:

"Det er en god idé at dybderense huden et par gange om ugen, fordi det renser ud og nedsætter betændelsen i bumserne, så man ser pænere ud. Men man kan ikke fjerne de hormonelle bumser med udrensninger. Bumserne er typisk også meget store og ofte større end dem de unge får," siger Elisabeth Gierus og forklarer, at bumser, der kommer af hormonelle forandringer, næsten altid kommer omkring hagen.

Læs mere: Når din hud rødmerFå de seneste artikler direkte i din indbakke