Alkohol med måde

Af Søren Damgaard


Julen står for døren, og jul er lig med fest og glæde. Vi hygger os sammen, tager måske et par kilo på og hiver formodentlig også et par julebranderter - eller flere - hjem til stor fortrydelse dagen derpå. Kort sagt: Julemåneden er på godt og ondt fuld af traditioner forbundet med mad og drikke, som vi, uanset om vi vil det eller ej, er en del af.

Sidder du ligesom jeg med gode forventninger til denne måned, hvor der er dejlig megen tid til at være sammen med familie, venner og kolleger, men har du samtidig en lidt blandet følelse ved tanken om al den overflod af mad, konfekt og drikke, der venter på at blive konsumeret, kan du overveje at ændre på traditionerne – i hvert fald hvad kvantum angår – for det trænger de ærlig talt til.

Tilpas traditionerne til i dag
Traditionerne er opstået i en anden tid, hvor hårdt fysisk arbejde og fødevareknaphed var en del af livet, og hvor julen var et pusterum med hvile og en overflod af gode sager. I dag, hvor kun de færreste har et manuelt arbejde, og hvor overflod er reglen frem for undtagelsen, bør vi overveje, om vi i stedet kan bruge fridagene på et hjemligt kurophold i gode venners lag med gåture og andre aktiviteter – for faktisk har den nyeste forskning vist, at en daglig gåtur har enorm betydning for dit helbred, og langt større betydning end hidtil antaget.

De syv bud på en ny december

Syv ’nemme’ bud på en sundere jul, uden tømmermænd, oppustethed og mavesmerter, men med ro og overskud i både hoved og krop til alle de ting, vi gerne vil i december, kunne lyde sådan her:

- Lidt alkohol er rigtig sundt – meget alkohol er rigtigt usundt (følg anbefalingerne)

- Lidt motion er rigtigt sundt – meget motion er ikke meget sundere (find noget du kan lide)

- Lidt mørk chokolade er rigtigt sundt – meget chokolade er rigtigt usundt (drop den billige sukkerholdige)

- Lidt mandler er rigtigt sundt – mange mandler er ikke sundere (drop marcipan i store mængder)

- Lidt julemad er rigtigt sundt – meget julemad er rigtigt usundt (undgå overspisning)

- Lidt gløgg er rigtigt sundt – meget gløgg er rigtigt usundt (så sørg for at gløggen i det mindste er god!)

- Lidt brændehugning er rigtig sundt – at hugge al brændet er endnu sundere (siger konen)

Så hvorfor ikke vende traditionerne lidt om, så de passer bedre til den verden, vi lever i nu: Den største luksus er for mange mennesker i dag jo ikke at købe en ekstra flaske vin, men netop tid til ro og til den fordybelse, som eksempelvis en god travetur i naturen kan give. Du kunne måske ligefrem tage forskud på nytårsforsætterne i december.

Tænk eksempelvis på, hvad du drikker i december, hvor alkohol ofte flyder i store mængder, og hvor indtaget ofte langt overgår anbefalingerne på 7 genstande for kvinder og 14 for mænd. Nu tænker du måske, at disse anbefalinger er lige lovlig formynderiske, ikke tager højde for vores alkoholkultur, ikke levner plads til nydelse, og at du derfor roligt kan sætte dine egne regler for dit alkoholindtag. Men føler du eksempelvis, at det er ok at dele en flaske vin til maden, at drikke 3-4 øl i løbet af dagen eller slå dig løs i weekenden, er du klart ude på et sundhedsmæssigt skråplan. Det bør derfor ikke komme bag på dig, at sandsynligheden for, at du bliver ramt af en skade på dine indre organer eller din hjerne, stiger.

Omlæg alkoholkulturen
Kan du derimod begrænse indtaget og nøjes med en øl til aftensmaden, er der derimod store sundhedsgevinster at hente. Alkohol i begrænset mængde er direkte sundt, og drikker du regelmæssigt et enkelt glas, nedsætter du risikoen for at udvikle diabetes, leddegigt, andre inflammatoriske sygdomme og muligvis også hjertekarsygdomme. Altså under forudsætning af at du ikke drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Et godt nytårsforsæt for den danske sundhed ville derfor være at omlægge vores alkoholkultur, så vi drak med måde, ikke hver dag, men som en del af hverdagen: hvor vi nød en ugentlig fyraftensøl sammen med kollegerne eller tog et enkelt glas, når det var tid til hygge – i stedet for som i dag, hvor al alkohol stort set er blevet fjernet fra arbejdspladsen, men hvor det så til gengæld mange steder bliver drukket i spandevis, når vi mødes.

At så mange i Danmark og resten af Europa vælger at ignorere anbefalingerne, vækker stor bekymring blandt sundhedsmyndighederne overalt i EU, da de skal rydde op og betale udgifterne for vores druktur. Det skønnes, at over syv procent af alle sundhedsproblemer og dødsfald i EU skyldes et overforbrug af alkohol, og jeg synes faktisk, at myndighederne ikke bare har ret, men også pligt til at igangsætte tiltag, der kan forhindre reklamepåvirkninger og hæmme adgangen til alkohol i visse sammenhænge.

Sundhed er at have det godt, hvorfor sige nej?

Rigtig god jul!Få de seneste artikler direkte i din indbakke