Blodprop

En let trykken i brystet kan betyde en blodprop i hjertet - også for kvinder

Af Lise-Lotte Hergel

Jeg tror, hun var den tiende patient jeg hentede ind denne morgen.

Hun er en hurtig snakkende og effektiv kvinde med en ansvarsfuld stilling, der går til regelmæssig helbredskontrol gennem sit arbejde, og egentlig lever fint efter alle kunstens sundhedsregler.

Hun får motioneret, også når det bliver sent på jobbet. Hun spiser altid sundt og er slank og har kun smug-røget og røget til fester. Hun er midt i 40'erne og kommer i dag, fordi hendes mand har sendt hende herop, selvom hun ikke synes, det er nødvendigt.

Hun fortæller, at hun har haft meget travlt på sit arbejde gennem de sidste måneder. Normalt kan hun godt lide, at der er travlt, men denne gang skyldes travlheden nedskæringer, og at hun har skullet stå for fyringen af adskillige medarbejdere. Det har taget pusten fra hende.

Hun fortæller, at hun ikke plejer at blive stresset, men det her har virkelig ramt hende hårdt. Hun har gjort alt for at planlægge fyringerne på den mest humane måde og forsøgt at udvælge de rette medarbejdere.

Alligevel har hun været påvirket af, at hun skulle give sine medarbejdere en besked, der ville ændre deres liv. Det har presset hende mere, end godt er. Hun har ikke sovet ordentligt om natten og er vågnet alt for tidligt. Hun har haft svært ved at koncentrere sig, og har brugt al for megen tid på at skrive noter for ikke at glemme noget.

Følte sig ikke syg

Da fyringerne skulle effektueres, fik de berørte medarbejdere en opringning og blev bedt om at komme til samtale med hende, HR-chefen og tillidsmanden.

Hun kunne godt holde en professionel distance og samtidig både føle og udvise empati, men da den sidste medarbejder var gået ud ad døren, var hun helt tom indeni. Hun brød helt sammen, da hun kom hjem.

Siden har hun ikke haft det godt. Hun har været hudløs og har næsten ikke overkommet at gå på arbejde, for hun har været bange for at begynde og græde, hvis nogen sagde noget pænt eller vredt til hende. Normalt har hun tjek på tingene og kan sagtens hæve sig op over problemer og modgang, men alt går nu ufiltreret ind.

De sidste dage har hun følt, at det trykkede i brystet. Ikke meget, men nok til at hun syntes det var ubehageligt. Da hun også fik en underlig fornemmelse op i halsen, sendte hendes mand hende afsted for at konsultere mig. Og hun cyklede selv!

Blev indlagt

Hun var godt sprød, da jeg så hende. Hun var bange, og samtidig syntes hun, at det var helt ude i skoven, at hun skulle undersøges.

Hendes puls og blodtryk var for højt og selvom hendes EKG (hjertekardiogram) var pænt og ikke viste tegn på en blodprop i hjertet, så måtte jeg ringe efter en ambulance og indlægge hende for at udelukke, at det alligevel skulle være en blodprop.

Hun var ikke meget for at blive hentet af ambulancefolkene, men overgav sig til sidst.

Undersøgelserne på hospitalet viste, at hun rent faktisk havde fået en lille blodprop i hjertet. De har nu lavet en ballonudvidelse af den tillukkede kranspulsåre i hjertet, og hendes hjerte ser ikke ud til at have taget skade.

Men hun er rystet over, at hun ikke tog det alvorligt, da hun oplevede, at hendes krop reagerede helt anderledes end vanligt. At hun ikke lyttede til sin mand, der igen og igen sagde, at hun var nødt til at skrue ned for tempoet. Og at hun ikke tog afsted, da det begyndte at trykke i brystet på hende, men hele tiden bortforklarede og underkendte de symptomer, hun udmærket kendte til.

Hun er nu sygemeldt og passer på sig selv. Hendes arbejde støtter hende på alle tænkelige måder, så hun har ingen hastværk med at komme tilbage igen.Få de seneste artikler direkte i din indbakke