De fine brød og kornprodukter er dømt ude

Af Søren Damgaard

Der er ingen tvivl om, at den gamle kostpyramide for længst burde være skrottet. Den anbefalede en alt for energitæt mad fyldt med brød og kornprodukter uden væsentligt fiberindhold. FDB's nye madpyramide er i opbygning og anbefaling lysår fra den gamle, langt bedre, og er simpelthen et godt og nyttigt redskab, hvis man vil leve sundt. Selve råvarefordelingen følger Fødevarestyrelsens anbefalinger, og virker ekstremt fornuftigt. Problemet er i langt højere grad afkodningen og forståelsen af illustrationen.

For at kunne bruge madpyramiden er det nemlig vigtigt at forstå, at den skal læses i arealer. Det vil sige, at de enkelte råvarer er blevet tildelt et areal svarende til den anbefalede daglige mængde. Der er i alt afbilledet 300 gram grønt på et areal, der udgør 18 procent af madpyramiden - altså skal grøntsagerne udgøre 18 procent af din mad.

Sundest i bunden
Inden for de enkelte arealer er råvarerne placeret således, at de sundeste er i bunden af feltet, og dem, man skal spise mindst af, er placeret i toppen af feltet. Derfor er rodfrugter nederst i grøntsagsfeltet, juice øverst i frugtfeltet og fisk nederst i kødfeltet. Kylling og fisk udgør arealmæssigt hovedparten af toppen af pyramiden, da vi skal spise langt mere af disse produkter end af eksempelvis oksekød, ost og æg. Derudover kan de råvarer, der ligger i bunden af toppen, godt være sundere end de råvarer, der ligger øverst i den midterste kategori - vi skal eksempelvis spise mere fisk end fuldkornspasta, selv om fisk ligger i toppen og fuldkornspasta i midten af madpyramiden.

Inddelingen er godt tænkt, hvis man forstår den – men det kan godt være lidt svært.

Det bedste og mest revolutionerende ved madpyramiden er, at den inddeler kornprodukterne i tre kategorier. De fine som eksempelvis franskbrød, hvide ris og pasta er helt væk. De deler nu skæbne med slik, pizza og andre usunde produkter – det er tiltrængt og befriende. Almindelige fuldkornsprodukter ligger i midten af kostpyramiden. De supersunde og meget grove som eksempelvis rugbrød og havregryn ligger i bunden, og det er jo dem, vi skal spise mest af..

Det er også dejligt, at der skelnes mellem grøntsager og frugt, da frugt er fulde af sukker og på ingen måder har samme sundhedsværdi som grøntsager.

Tydeligere mængdeforhold
Den nye madpyramide er genial, hvis man vil leve sundt og opretholde status quo. Men da halvdelen af madpyramidens læsere er overvægtige, og flere har tendens til at overspise, kan nogle af anbefalingerne nemt misforstås. Eksempelvis er kartofler placeret i bunden, som noget af det, vi skal spise mest af. Der er heller ingen tvivl om, at kartofler er sunde, hører til i den daglige madlavning og i bunden af madpyramiden. Men kartofler indeholder en del energi og bør, som arealet også angiver, ikke spises i samme mængde som eksempelvis grøntsager. For forståelsens skyld vil jeg have foretrukket, at der kun var afbilledet tre mellemstore kartofler, som er passende for en dagskost.

Netop overspisning og mængdeforhold, som måske er danskernes største problem, er madpyramidens svaghed. Jeg synes, madpyramidens mængdeanbefalinger og portionsstørrelser er svære at afkode, og jeg savner, at madpyramiden forholder sig mere konkret til portionsstørrelser - eksempelvis illustreret med hvilken mængde, der er passende at spise - et bjerg af grøntsager, tre kartofler, halvanden deciliter havregryn, tre skiver rugbrød, fire til fem deciliter mælk og så videre.

Spis mere fisk
Desuden kan det få nogle uheldige konsekvenser, hvis det afholder folk fra at spise fisk, når de er placeret i toppen af pyramiden – og dermed i den kategori, vi skal spise mindst af. Selv om vi kan nøjes med 200-300 g. fisk om ugen, opfylder vi nemlig langt fra dette mål. Spis fisk for pokker, masser af fisk! En illustration af denne anbefaling ville jeg have det bedre med.

Da jeg skrev Politiken Slankekogebog i 2003, gav jeg mit bud på en tidssvarende madpyramide til overvægtige, hvor magert kød er placeret i den mellemste gruppe. Mange overvægtige vil nemlig have glæde af en kost med en øget andel af magert kød sammen med fokus på en grøntsagsrig kost. Men hvis du kan efterleve madpyramidens meget korrekte anbefalinger, tvivler jeg dog ikke på, at alle vil blive afhjulpet med deres overvægt.

Se mere på http://madpyramiden.dk




Få de seneste artikler direkte i din indbakke