DEN SATANS KROP

De fleste kvinder har et eller flere steder på deres krop, de er uvenner med eller de ikke er tilfredse med.

DEN SATANS KROP

Jeg har lige haft den dejligste unge kvinde i terapi. Hun kom til mig, fordi hun bøvler lidt med sit selvværd og gerne vil være perfekt. Hun er 25 år, studerer og er en smuk pige med former. Hun havde fået en øvelse, hun skulle lave til i dag – spejløvelsen. Man stiller sig nøgen foran spejlet og ser på sig selv. Hun kunne slet ikke lave øvelsen. Hun kunne ikke lide at se på sig selv. Hun har det svært med sin krop – og det er hun bestemt ikke alene om. De fleste kvinder har et eller flere steder på deres krop, de er uvenner med eller de ikke er tilfredse med.

”Hvis jeg tabte mig, ville jeg helt sikkert blive lykkelig”

”Hvis jeg havde pænere bryster, ville jeg føle mig lækker”

”Mine veninder ser yngre ud, end jeg gør – de holder sig bedre”

”Min mave buler ud, så jeg kan ikke vise mig for min kæreste”

”Jeg har taget lidt på – så jeg tænker over, hvordan jeg ser ud, når vi har sex”

”Jeg vil ikke på ferie med min veninde, for jeg kan ikke have bikini på”

”Jeg vil ikke med ud og spise, for så får jeg for mange kalorier”

Disse udsagn hører jeg fra kvinder, når jeg er ude at holde foredrag eller møder dem i min konsultation. Kvinderne har en oplevelse af, at de vil blive gladere, hvis de får styr på kroppen.

Der har de sidste måneder været en serie på DR3 ”Petra elsker sig selv” om en ung kvinde Petra, der hele livet har haft det svært med sin krop. Hun har altid syntes, at hendes krop var forkert, for tyk og for grim. Hun hader synet af sin nøgne krop i spejlet. Men nu er hun blevet træt af, at det skal fylde så meget i hendes hoved – og samtidig begrænse hende. Vi følger Petras proces i forsøget på at ændre synet på sin krop. Det er en rigtig fin serie.

En ny undersøgelse, blandt flere end 1.000 modne danske kvinder, lavet af analysefirmaet YouGov, viser, at mellem en tredjedel og halvdelen er mere eller mindre utilfredse med deres krop. ”Blandt kvinderne i 40’erne er 45 pct. utilfredse med deres krop, men utilfredsheden aftager med alderen”. Kvinderne har lettere ved at påpege, hvilken del de er utilfredse med end hvilken, de er tilfredse med. Ofte har krop, vægt og slankekure fyldt det meste af kvindernes liv. (Tjek YouGov Danmark A/S for flere detaljer).

Hvem er det egentlig, der bestemmer tidens kvindelige kropsideal?Det er en blanding af flere ting. Vi påvirkes af medierne – film, reklamefilm, pornofilm, reality-tv, serier samt modens mange ansigter i magasiner, på catwalks og alle digitale platforme. Medierne viser sjældent et realistisk billede af virkeligheden. Samfundet er med til at skabe et unaturligt kropsbillede, når det støtter reklamesøjler med meget tynde piger. Sidst men ikke mindst er vi kvinder selv medansvarlige, fordi vi køber magasinerne, hopper på de forskellige trends og på den måde er med til at fodre det unaturlige kropsideal. Vi er måske ikke gode nok til at sætte spørgsmålstegn ved idealet? Kvinder konkurrerer indbyrdes på udseende, status, bolig, børn, job, oplevelser og materielle goder osv. Vi konkurrerer mere ufint end mænd. De holder sig til sport, bilmærker og ure – de er ikke helt så kritiske, når de ser sig i spejlet.

Det er kun godt at leve sundt og dyrke motion! Selvfølgelig er udseendet vigtigt – men en kvinde der hviler i sig selv, som har en indre gnist/glød og udstråler at hun har det godt med sig selv – uanset alder – er tiltrækkende og smuk – selvom der er et par kilo for meget.

Spejløvelsen

Stil dig nøgen foran spejlet og lad langsomt dine øjne – kærligt, anerkendende og positivt – glide fra top til tå. Først ansigtet, halsen, skuldre, arme og hænder, bryster, mave, hofter, skød, ben og fødder samt ryg og endelig balderne. For nogle kan det hjælpe f.eks. at sige: ”Du er smuk. Du har en dejlig krop. Du er sej” mens de ser sig selv i spejlet. Målet/idéen med øvelsen er en accept af det, man ser. Ikke kun en accept på det tankemæssige plan, men også en følelsesmæssig og sansende accept. Følelser og sansning er lige så vigtige som tanker i denne selvforståelsesproces. Det kan godt tage sin tid, men det er ok! Det er også ok at ville tabe fem kilo – men stadig en accept af som du ser ud nu 

Kort om kropsidealet gennem tiderneKvindens kropsideal (og rolle) har ændret sig gennem tiderne fra renæssancens (1400-1600) frodige, sanselige og velnærede kvinder med røde læber over Victoriatidens (1800-tallet) indsnørede, dydige og puritanske kvinder uden makeup. Sidst i 1800-tallet er der større fokus på kvinders stilling.

I 1915 får kvinderne valgret. I 1920’erne klipper kvinderne korsettet op og håret af, viser knæ og spænder brystet ind – det androgyne look opstår.

Efter krigen i 50’erne skal kvinderne være feminine, moderlige og attraktive. Håret skal være halvlangt og krøllet. I 60’ernes peace, love, harmony og understanding kan kvinderne enten være tynde hippier i trompetbukser med løst hår og uden makeup eller blege Twiggy’er i lårkort med kort hår og kunstige øjenvipper.

I 70’erne er der fri sex, fest, farver og stoffer. Kvinderne er stadig tynde – men nu skal man være solbrændt. I 80’erne begynder aerobicbølgen. Kvinder skal være slanke, muskuløse, signalere power – skulderpuder, heftig makeup og have vilde bryn. Yuppie-begrebet opstår. Karrieren er i fokus.

I 90’erne kommer der flere kvinder på chefgangene. Kropsidealet er en minimal fedtprocent og markerede muskler. Plastikkirurgien (der så småt begyndte i 70’erne) får et stort opsving – kvinder kan nu blive perfekte.

00’erne handler om sundhed og overskud. Den nye helsetrend siger, at vi skal ligne 25-årige, fedme er tabu, og at vi kan og skal være perfekte.

I 10’erne er der økonomisk krise og nogle har opdaget at designertøj, -sko og –møbler ikke var det, der gjorde dem lykkelige. Selvudviklings-trenden vokser, og mange kvinder ønsker indsigt – de går på kursus, modtager coaching og går i terapi. Sideløbende bliver botox og restylane mere almindeligt. Det velplejede sunde look er stadig i fokus. Der er ved at komme en opblødning i forhold til vægt – former er mere acceptabelt. De fleste vil dog stadig gerne være fit.     

Marianne Egense www.6ogsamkliv.nu

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke