En lumsk hæmorroide


Af Lise-Lotte Hergel

Han synes faktisk selv, at han overreagerer lidt. Han undskylder nærmest, at han nu kommer igen, men han kan bare ikke rigtig få bugt med den irriterende hæmorroide, han nu har døjet med i snart et år - og nu vil han gerne have den fjernet. Han er ikke specielt glad for at skulle kigges i den ende endnu engang, og han synes også, at det er et emne, han ikke så gerne taler for meget om. Men hvor var det godt, at han kom!

Væk i en periode
Han er lige fyldt 40 år, og han kom første gang for godt et år siden efter en længere tur til Asien, hvor han havde haft diareer en del af tiden. Han kom på daværende tidspunkt, fordi han havde blødt nogle gange i forbindelse med afføring, og det var helt frisk blod, så han regnede med, at han havde raget en hæmorroide til sig.

Da det var første gang, han havde blødt, og der var masser af gode grunde (læs: talrige diareer) til, at han havde fået sig sådan en lille slambert, så fik han behandling med det samme i form af både stikpiller og creme.

Vi aftalte, at han skulle komme igen, hvis det ikke virkede. Der gik fem måneder, og så vendte han tilbage med det samme problem. Salven og stikpillerne havde virket godt, effektivt og hurtigt, og blødningerne havde været helt væk i en periode.

En ny kur
Nu ville han bare gerne have endnu en kur, for nu blødte det igen lidt. Denne gang måtte han så afklæde sig sine bukser og krybe op på alle fire på mit leje, så jeg kunne kigge derop - og der sad ganske rigtigt en lille indvendig hæmorroide, der så ud som om den netop havde blødt.

Han fik igen både creme og stikpiller, og vi aftalte, at hvis det ikke virkede hurtigt, så skulle vores kirurg have fingrene i ham og fjerne den ordentligt. Så gik der yderligere syv måneder, og så kom han her igen i efteråret.

Nu blødte han igen og også ind imellem afføringerne. Han havde ikke længere diareer overhovedet, og han havde heller ikke det modsatte. Han havde fuldstændig fin og regelmæssig afføring, men han kunne ikke lide de blødninger, og det kunne jeg heller ikke.

Ned med bukserne igen og op med ham på lejet, og nu var det desværre ikke en hæmorroide, jeg kiggede på, men et kedeligt sår, der alt for meget lignede en cancer svarende til hans endetarmsåbning.

HPV-virus
Jeg henviste ham under kræftpakken, hvor han blev indkaldt efter fire dage og opereret efter 10. Med rigtigt godt resultat, for hans tumor var stadig lille og havde ikke fat i selve lukkemusklen. Man fandt heller ikke spredning af canceren, heldigvis.

Undersøgelsen af canceren viste, at den type, han havde, skyldte HPV-virus. Altså det virus som alle unge kvinder bliver vaccineret mod som 12 årige. Hans egne tre sønner er nu i gang med at blive vaccineret mod HPV-virus, for han og hans kone er helt uforstående overfor, at drenge ikke også får tilbudt den dyre vaccine, hvilket man jo godt kan forstå med den historie, de har.

En god lære
Han er en ung og stærk mand, der spiser sundt og dyrker masser af motion, og som på 17. år lever sammen med den samme dejlige kone, med hvem han har de tre skønne drenge. Han hører absolut ikke til den aldersgruppe, der skulle få analkræft, og det er bare så ærgerligt, at der er gået så lang tid, fra hans første helt uskyldige og meget almindelige symptomer, til at denne her cancer bliver opdaget.

Så inderligt ærgerligt, og selv om retningslinjerne siger, at hvis man er under 40 år og har frisk blødning ved afføring, og man kan finde en fin forklaring, når man kigger derop, så skal man ikke bekymre sig men bare behandle, så vil min patient fremover dukke op på min nethinde, hver gang jeg møder noget, der bare minder om ham.Få de seneste artikler direkte i din indbakke