ENERGIBOOSTERE SKADER DINE TÆNDER

Fitnessprodukter, der markedsføres som sunde, indeholder ofte store mængder sukker og syre, som skader tænderne. Det afslører en ny undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet sammen med DTU Fødevareinstituttet.

ENERGIBOOSTERE  SKADER DINE TÆNDER

Energigeler, proteinbarer, energidrikke og protein- drikke. Det vrimler med fitnessprodukter i fitnesscentre, supermarkeder og på diverse hjemmesider. Producenterne lover mere energi og bedre præstationer. Men en ny undersøgelse, som Tandlægeforeningen har lavet med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet, sår tvivl om produkternes sundhed. Undersøgelsen viser, at en del fitnessprodukter indeholder store mængder af både naturligt og tilsat sukker, og nogle produkter har desuden en meget lav pH-værdi. Begge dele skader tænderne. ”Producenterne er eksperter i at få produkterne til at se sunde og indbydende ud, og så er de jo umiddelbart nemmere at gå til end frugt og grønsager, der skal skylles og skæres. Men vores undersøgelse viser, at man i mange tilfælde gambler med tandsundheden, når man indtager fx energidrikke og proteinbarer i forbindelse med træning”, advarer Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg, som tilføjer, at mange af produkterne er helt unødvendige for andre end eliteidrætsudøver.

50 g sukker i en proteinshake 
Tandlægeforeningen har undersøgt sukkerindholdet i 40 forskellige fitnessprodukter, og det viser sig, at . en halv liter proteinshake indeholder 50 gram sukker, hvilket er det samme som en ½ liter cola, og at en energibar indeholder 23 gram sukker. ”Alle sukkerarter undtagen kunstige sødemidler kan give huller i tænderne, men nogle sukkerarter er værre end andre. Det gælder fx hvidt sukker, men også frugtsukker og honning omdannes til syre, som kan give huller i tænderne,” fortæller Svante Twetman, som er professor på Tandlægeskolen i København. Han forklarer, at barer med tørret frugt og energigeler, er særligt slemme, fordi de klistrer til tænderne, og jo længere tid sukkeret er i munden, des større er risikoen for huller i tænderne.

undefined

 

Tænderne ligger i syrebad 
DTU Fødevareinstituttet har undersøgt pH-værdien i de flydende fitnessprodukter, og specielt energigelerne og energidrikkene har en meget lav pH-værdi, hvilket kan give syreskader på tænderne. Freddie Sloth-Lisbjerg gør opmærksom på, at folk, der dyrker motion netop er særligt udsatte for at få syreskader. ”Spyt er med til at beskytte tænderne, men man bliver nemt mundtør, når man fx sidder på spinningcyklen. Hvis man så indtager væsker med et højt syreindhold, fx energigeler og energidrikke, ligger tænderne nærmest i et syrebad, og så har man større risiko for syreskader,” forklarer Freddie Sloth-Lisbjerg, som selv er en ivrig motionscykelrytter.

undefined

Vand er bedst
Der findes ikke statistiske opgørelser over, hvor mange der får problemer med tænderne, fordi de indtager fitnessprodukter, men som Freddie Sloth-Lisbjerg konstaterer, er produkterne blevet mere tilgængelige, og hvis det fører til et stigende forbrug, kan det gå ud over tandsundheden. Han opfordrer motionisterne til at skylle tænderne grundigt i vand bagefter, hvis blodsukkeret skal boostes med fitnessbarer og energidrikke. ”Spis en normal og varieret kost i løbet af dagen, drik masser af vand i forbindelse med træningen og tag et stykke frugt,” lyder rådet fra Freddie Sloth-Lisbjerg. Alternativt kan man vælge et af de produkter, der har et lavt sukkerindhold, som mange producenter også tilbyder, og hvis det er syreholdigt, gælder det om at skylle efter med vand og dermed få syren hurtigt væk fra tænderne.

Sukker skader tænderne
Når du indtager sukker, øges risikoen for caries. Bakterierne på dine tænder lever nemlig af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave hul i tænderne. Alle former for sukker undtagen kunstige sødemidler kan skade tænderne, men nogle sukkerarter er værre end andre. Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for huller i tænderne. Barer med tørret frugt, der kan klistre fast i tænderne, er blandt de store syndere. Jo oftere du spiser sukker, jo bedre bliver bakterierne til at lave huller i tænderne. Og der kommer flere af de bakterier, der laver huller, hvis du tit har sukker i munden. De sukkerholdige ting, der spises mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for huller i tænderne. Syre skader tænderne Når tænderne udsættes for syre fra fx læskedrikke, opløses den yderste del af tændernes emaljeoverflade. Jo stærkere syren er, og jo længere tid og flere gange tænderne kommer i kontakt med syre, jo større opløsning sker der. Og det hjælper ikke at børste tænder. Tabt emalje kan aldrig gendannes. Din risiko for at få syreskader afhænger af mange faktorer. Først og fremmest af dit drikke- eller spisemønster (hvor ofte, hvor længe og hvordan), det produkt du indtager (bl.a. jo lavere pH-værdi, jo mere surt) og din mundhygiejne (tandbørstevaner).

 

ET SUNDT SAMARBEJDEundefined

Denne artikel er lavet i et samarbejde med Tandlægeforeningen, der arbejder for fremme af den orale sundhed i befolkningen. På tandlaegeforeningen.dk finder du masser af ny viden og gode råd om tandsundhed.

Om ekspertenundefined

Svante Twetman er professor i cariologi (tandsygdomslære) på Tandlægeskolen i København. Han har i mange år forsket i, hvordan man bedst forebygger caries.

 

 

Få de seneste artikler direkte i din indbakke