For fed livsstil

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal stille op med dem. Jeg kan simpelthen ikke finde den vej, der kan få dem til at tage det rigtigt og inderligt alvorligt og i en grad, så de virkelig kommer i gang med at ændre deres livsstil, så det ikke ser så dårligt ud for deres fremtid og ikke mindst for deres søde små børn


Af Lise-Lotte Hergel

De er i slutningen af tyverne. Begge er svært overvægtige - eller rettere sagt, så er de temmelig fede.

Han er måske en anelse mindre, end hun er, men her snakker vi altså marginaler. Begge er godt over 110 kg.

Hun er nu gravid for tredje gang og har taget alt for meget på, så nu har hun fået en vraltende gang, fordi hendes lår afholder hende fra at føre benene lige frem.

Svært at finde arbejde

De er begge på kontanthjælp, men de vil rigtig gerne i gang med at arbejde igen. Desværre bliver de valgt fra hver gang, og de mener begge, at deres fedme gør udslaget, når de endelig kommer til samtale.

Hun er sosu-assistent og kunne rigtig godt lide at arbejde med de ældre, men hun har ikke været i arbejde, siden hun blev gravid første gang.

Han har arbejdet som tømrer, men hans krop er simpelthen blevet for stor til at magte den slags arbejde, så han søger al slags ufaglært.

Det går dog rigtig dårligt. Så de er meget hjemme. Og så er det, at de snacker for meget, ser for meget fjernsyn og føler at tiden går, uden de rigtig får noget ud af den. De vil meget gerne lave ordentlig mad, men de får alt for ofte fastfood, selv om de er fuldstændig klar over, at det er noget hø

Døtrene tager også på

De to små piger på to og fire år, er nogle rigtige charmetrolde. De går i vuggestue og børnehave og har det rigtig godt, men er begge allerede lige lovligt velpolstrede.

Forældrene har begge stigende blodsukker og kolesterol, så hvis ikke de gør noget, bliver de syge alt, alt for tidligt. Og pigerne kan også risikere at blive det.

Vi har gang på gang talt kost og motion. Vi har gennemgået alle de gode principper for at spise sundt men samtidig være mætte. Vi har taget fat i små ændringer og forsøgt med de store.

Vi har snakket om, hvor vigtigt det er, at de får rørt sig og rørt sig dagligt, og ikke mindst at de viser deres to og snart tre børn, at motion er en naturlig del af en hverdag.

Ikke fordi de skal ud og løbe maraton, men bare så de begynder at få bevægelse ind i deres liv.

Manglende overskud

De har været igennem kommunens tilbud til overvægtige, og de er altså på ingen måde dumme eller ignoranter. De kan bare ikke finde overskuddet til at klare så stor en opgave, som det forekommer dem, det er at ændre livsstil.

Ind imellem har de haft nogle perioder, hvor det er gået meget bedre. Så har de hevet hinanden op af sofaen og gået ture eller meldt sig ind i et fitnesscenter.

De har lavet mad selv og forsøgt at vælge bedre og sundere, og vi har klappet og støttet dem, for det har virkelig kostet blod, sved og tårer for dem.

Men hver gang holder de op med at komme til kontrollerne efter nogle måneder, når de igen falder tilbage i deres vante gænge.

Vil gerne være sunde

De ved godt, at det er alvorligt for deres børn, at de ikke formår at ændre på tingene. De kan godt se at pigerne er for store, men de synes, det er umuligt at sige nej, når nu de også foretrækker pizza, kebab eller guldkorn, frem for gulerødder og mysli.

Det er virkeligt ikke fordi, de ikke har ønsket om at være en sund og overskudsagtig familie. Og det er ikke fordi, de ikke mærker, at de får meget mere energi og glæde i deres liv, når de virkeligt gør en indsats.

Men de har bare ikke evnen, overskuddet, kræfterne til at holde ud, når det bliver surt, og det går op for dem, at det faktisk er for livet, at de skal ændre måden at leve på – og ikke kun nogle måneder.

Jeg ved simpelthen ikke, hvordan jeg skal få dem til at gøre det nødvendige, og gøre det med en inderlig tro på at det virkelig kan gøre en forskel for dem. At det nytter.

Men jeg lover dem, at jeg ikke giver op! Hvis de er klar til at forsøge igen, så er jeg det også!Få de seneste artikler direkte i din indbakke