H1N1-influenza

Af Lise-Lotte Hergel

Hendes kæreste er netop kommet hjem efter en drengetur i Grækenland. Han kom hjem for tre dage siden og har efter sigende haft en skøn tur, hvor han har taget godt for sig af de våde retter og festet igennem nat efter nat sammen med otte venner. Han var noget træt, da han vendte hjem, men hun nød at have ham tilbage, og de har absolut være tæt på hinanden lige siden. Eller i hvert fald indtil i går, hvor han indenfor ganske få timer fik temmelig høj feber, begyndte at snotte og hoste og havde ondt i hele kroppen, ikke mindst bag øjnene. Helt klassiske influenzasymptomer. Og på denne tid må jeg nok tro, at han har fået sig en omgang H1N1-influenza.

Han er en ung, stærk mand og tilhører på ingen måde de risikogrupper, som Sundhedsstyrelsen har beskrevet. Der er altså ikke noget at bekymre sig om, for han skal bare blive derhjemme og komme sig i løbet af den næste uges tid. Og så må han vente med at vise sig på arbejdet, til han er helt frisk igen. Som man skal ved enhver influenza. Han er faktisk også selv ret ubekymret og helt parat til at lade sig pleje og passe af kæresten.

Bliver sendt hjem
Hun synes, at det er lidt foruroligende, at han formentlig har H1N1-influenza, men falder fint til ro, da jeg har forklaret hende, at H1N1 influenzaen faktisk er en forholdsvis mild udgave af influenza, og at der ikke er noget at bekymre sig over, når man er ung og stærk. Men de skal selvfølgelig kontakte mig, hvis de synes, at han bliver dårligere, at der kommer andre symptomer til, eller han ikke viser tegn til at går over i løbet af den næste uge.

Hun tager på arbejde, men ringer så senere på dagen, fordi arbejdspladsen har sendt hende hjem. Hun kan ikke forstå det, når hun på ingen måde viser tegn til at være smittet. Kæresten har potentielt kunnet smitte, fra han viste de første tegn på sygdom, og han vil fortsat kunne smitte, indtil han er feberfri. Skal arbejdspladsen være sikker på, at hun ikke er smittet, skal hun faktisk blive hjemme, lige indtil han er rask igen - plus et par dage efter i tilfælde af, at hun først bliver smittet, som han bliver rask.

Ingen grund til podning
Hun arbejder i en IT-virksomhed, hvor de ansatte stort set alle er friske, yngre mennesker, altså typisk den aldersgruppe influenzaen rammer. Det er til gengæld også den gruppe, der står stærkest imod og kommer sig hurtigt og uden komplikationer. Der er altså ingen god grund til, at hun skal blive hjemme, for selvom hun har haft absolut nærkontakt til den smittede kæreste, viser hun ingen tegn til sygdom og hun kan i høj grad været gået fri. Hun spørger, om hun må gå ud og købe ind eller på besøg hos vennerne, og det skulle der ikke være noget til hinder for, så længe hun ikke viser tegn på sygdom eller skal være sammen med nogle, der tilhører risikogrupperne. Hendes mor, der er lungesyg, skal til gengæld ikke komme på besøg, mens kæresten ligger lidende hen.

Hun ville egentlig helst podes for at være sikker på, om hun kunne være smittet eller ej, men det er der ingen grund til, når hun endnu ikke er syg. Men hvis hun skulle vise tegn på influenza, ville der være fornuft i at pode hende, fordi hun har tæt kontakt til sin mor, der altså tilhører en risikogruppe.

Mulighederne og vejledningerne er talrige. Og der er naturligt rigtig mange overvejelser at gøre sig, når vi alle siden april måned har fået mange og varierende informationer om, hvor farlig eller ikke farlig den nye H1N1 influenza er.

Ufarlig influenza A type

Faktum er, at H1N1 influenzaen er en temmelig ufarlig influenza A type, som stort set aldrig giver problemer. Men som ved enhver anden influenza, kan den give komplikationer, hvis man i forvejen har en kronisk sygdom.

Sundhedsstyrelsen og Statens Serums Institut, har begge en fin vejledning liggende på deres hjemmesider, henholdsvis www.sst.dk og www.ssi.dk. På den sidstnævnte kan man også følge med i udviklingen i antallet af registrerede tilfælde. Og er man i tvivl så spørg lægen, for nogle gange er selv den bedste vejledning svær at få til at passe, når kæresten ligger syg, man selv er rask, arbejdspladsen sender en hjem, moderen skal holde sig væk, og lægen kun giver gode råd om at vaske hænderne lidt hyppigere og pudse næse i engangslommetørklæder.Få de seneste artikler direkte i din indbakke