Hårtab

Af Lise-Lotte Hergel

Hun er 58 år og har faktisk været hos mig en del gange gennem de seneste år. Ikke fordi hun har fejlet noget specielt, men med småtterier, der har bekymret hende. Hun er en særdeles varm og sympatisk kvinde med et godt arbejde, som hun er meget engageret i. Men måske er hun den lidt vel bekymrede type. Det siger hun selv, og jeg er nok tilbøjelig til at give hende ret, når jeg ser tilbage på, hvad der har bragt hende op til mig de seneste gange.

Hun undskylder altid, at hun kommer og siger nærmest altid fra start, at det måske er fjollet, hun kommer, og det ikke rigtig er noget. Men hun behøver naturligvis slet ikke at undskylde noget, for hvis det er noget, der bekymrer hende, så er hun jo altid velkommen.

Denne gang er det hendes aftagende hårpragt, der bekymrer hende, og det kan jeg godt forstå. Hun havde en skaldet plet i panden, som hun har været til hudlægen med. Han har beroliget hende, og nu er den så småt begyndt at danne hår igen. Men hun synes, hun stille og roligt taber håret overalt, så hun begynder at ligne hendes mors pip-fugle hårpragt, da denne blev ældre. Og det er hun absolut ikke interesseret i. Hun bebrejder sig selv, at hun går op i det, men når nu hun synes, hendes hår altid har været en del af det hos hende, der er rigtig pænt og noget, hun har været meget tilfreds med, så gør det hende rigtig ked af det, når hun ser det falme.

Først kan jeg ikke rigtig se, at hendes hår mangler fylde, fordi hun er vældig god til at puffe det op og få det til at syne af mere, end der reelt er. Men da hun klapper det ned, er det ret tydeligt, at hun har mistet en del fra hendes tidligere ret fyldige paryk.

Hun har fået taget et væld af blodprøver i forbindelse med den skaldede plet, og alt er fint, så hun mangler ikke noget eller er ude af balance med henblik på stofskifte, blodprocent osv. Hun har heller ikke haft nogle større voldsomme begivenheder i sit liv, der kunne sætte hårets cyklus på stand by udover, at hun synes, det helt generelt er mærkeligt og lidt skræmmende, at hun bliver ældre. Der er ikke rigtig anden forklaring, end at hun rent aldersmæssigt og hormonelt oplever det, som rigtig mange kvinder oplever, nemlig at hårpragten udtyndes og typisk over issen, så hovedbunden bliver mere synlig.

Hun siger med det samme, at hun virkelig ikke ønsker, at det skal fortsætte, men at hun skal leve med det, med mindre der absolut ikke er noget at gøre ved det.

Vi aftaler, at hun må omkring hudlægen igen, for at få en endelig vurdering, og så snakker vi om, at hun kan forsøge et middel, som mænd også kan bruge mod hårtab. Det hedder Regaine, og det kan have en effekt, men det tager tid og kræver, at hun er vedholdende i behandlingen, selv om hun måske ikke synes, det virker så hurtigt, som hun ønsker. Regaine kan give fald i blodtrykket, så det tjekker jeg, før hun får en recept, og så er jeg spændt på at se hende om et halvt års tid, for så lang tid kan der gå, før hun kan se effekten ordentligt, og jeg håber virkelig, at hun kommer stolt ind af døren med den hårpragt, hun nu engang har på det tidspunkt.Få de seneste artikler direkte i din indbakke