Helvedesild

Helvedesild er frygteligt smertefuldt, men kan heldigvis kureres.

Helvedesild

Han kommer i vores akutte morgenkonsultation og det første han siger er, at hans kone har sendt ham herhen. Som en undskyldning for, hvorfor han er kommet. De sidste par dage har det sviet over hans ene hoftekam. Lidt som hvis han havde fået en solforbrænding, men det er ikke lige tiden for det. Han har smurt med lidt creme og forsøgt at sætte underbukser og bukser lidt lavere, så de ikke gnaver på det udsatte område. Men nu synes han ikke, at det er sjovt længere, og området der svier har bredt sig ned over hans mave.

Han har brokket sig til sin kone, som så sendte ham ned til os, hvilket var klogt gjort. Han fremviser nemlig et større rødt område, der strækker sig fra flanken ned over hoftekammen og ned langs lysken. Enkelte steder er der kommet små blærer, der snart vil briste.

Han har fået helvedesild.

Det kaldes helvedesild, fordi det gør ondt, som hvis helvedes flammer slikkede op og ned over huden. Der er derfor ikke noget at sige til, at han brokker sig. Det må han gerne. Det kan betegnes som en voksen-udgave af skoldkopper.

Man har sine skoldkopper som barn, og der danner man antistoffer overfor det virus, varicella zoster, der udløser skoldkopperne. Virusset er et herpes-virus og når man er færdig med at have sine skoldkopper, gemmer herpesvirusset sig i nerveknuder langs rygsøjlen. De antistoffer man dannede skulle egentlig helst holde hele livet, men det gør de bare ikke altid. Når mængden af anistoffer/modstandsdygtighed overfor skoldkopper falder, så kan skoldkoppevirusset igen aktiveres, og det viser sig så som helvedesild.

Skoldkoppelignende udslæt

Det er skoldkoppelignende udslæt, der opstår i et område, svarende til en nerves forsyningsområde. Derfor strækker min patients udslæt sig lige præcis til den nerve, der udgår fra et område i rygsøjlen og går ned over flanken og hoftekammen og som ender nede over skambenet.

Det kommer altid kun i den ene side af kroppen, og det kommer typisk efter anden sygdom, stress eller andet, der lige har presset immunsystemet en ekstra gang. Og så varer det et par uger.

Vigtig at komme i behandling

Det vigtigste er at få medicin mod det, så hurtigt som muligt. Det kan afkorte forløbet og bevirke, at det måske ikke bliver helt så smertefuldt, samtidig med at risikoen mindskes for at man får nervesmerter fra området i et længere efterforløb. Pillerne er de samme man bruger mod herpessår på læberne.

Han er glad for, at jeg kan gøre noget ved det, og at det ikke er noget farligt. Han er nemlig den type mand, der meget nødigt går til lægen. Det er Ikke fordi han ikke kan lide mig, men fordi han er så bange for, at hvis jeg først går i gang med at undersøge ham, finder en helt masse galt, som han slet ikke kan overskue.

Vaccine mod helvedesild

Han går hjem med sine piller. Han er instrueret i at duppe med zinkliniment (liniment er flydende, mens creme skal smøres ind og det forværrer bare svien) og eventuelt lægge en bandage på, for selv en T-shirts fine berøring får ham helt op i det røde felt!

Der er kommet en vaccine mod helvedesild, Zostavax, og han spørger om han skulle snuppe sådan én, men det giver ingen mening, for nu har han selv boostet sine antistoffer mod skoldkoppevirus.
Han er mest glad for at han virkelig fejlede noget og ikke bare peb, sådan som hans kone insinuerede……

Lise-Lotte Hergel er praktiserende læge i Lyngby. På denne side løfter hun en flig af sløret for nogle af de overvejelser, en praktiserende læge kan gøre sig i forhold til sine patienter, og de problemstillinger, som de kommer med.Få de seneste artikler direkte i din indbakke