Hold øje med de små

Af Jeanette Juul Rasmussen, Birkerød Apotek

Gule blade på træerne og modne brombær i krattet. Det er tid til en tur i skoven, men husk at tænk på de små forinden; de bittesmå skovflåter, som sidder på lavthængende grene og i toppen af højt græs og venter på, at dyr eller mennesker kommer forbi. En lille procentdel af skovflåterne er nemlig bærere af en bakterie, som kan give borrelia - en sygdom som i værste tilfælde kan give hjernebetændelse og lammelser.

Skovflåter har brug for bar hud for at kunne bide sig fast. Det er derfor altid klogt at have tøj på, der dækker godt og f.eks. komme de løse bukseben inden i strømperne. Man kan også bruge noget spray, der mindsker risikoen for flåtbid i op til fire timer.

Tjek dig grundigt
Når flåten er landet på din krop, vil den typisk vandre til et mørkt, fugtigt sted som for eksempel skridtet eller armhulerne, inden den bider sig fast. Det er derfor vigtigt, at du undersøger både dig selv og dine børn grundigt, når I kommer hjem. Lykkes det en flåt at få fæste på kroppen, er det vigtigt at fjerne den så hurtigt som muligt - uden at ødelægge den. Kommer du til at trykke på flåtens krop, er der nemlig risiko for, at den tømmer sit maveindhold - og dermed bakterier - ind i din krop.

Af samme grund kan de gamle husråd med at bruge vaseline, margarine eller sprit til at fjerne flåten med ikke anbefales. Den sikreste måde at fjerne flåten på, er med en flåttang, som du kan købe på apoteket. Der fås en række forskellige modeller f.eks. tænger, brækjern og kort. Sidstnævnte har en lille lup, der kan gøre det lettere at få øje på de helt små flåter. Opdager du, at der dannes et rødt mærke rundt om stikket, som ikke forsvinder, men tværtimod bliver større i løbet af de følgende dage eller uger, skal du gå til lægen. Så er der nemlig risiko for, at du er blevet smittet med bakterien. Er du smittet, vil din læge give dig en penicillinkur, der typisk skal tages i 10 dage. an være med til at finde en huskeløsning.Få de seneste artikler direkte i din indbakke