Husk din medicin

Af apoteker Naser Balderlou Jensen, Randers Løve Apotek

Nogle gange kan det være svært at huske, hvad man skal, når nye rutiner skal til at være en del af hverdagen. Det gælder også med den medicin, man skal tage i forbindelse med en behandling. Til at begynde med går det måske meget godt. Smerterne eller det ubehag, man har som følge af sygdommen, skal nok minde om medicinen. Men i takt med, at medicinen begynder at virke, og generne fortager sig, bliver det nemmere og nemmere at glemme medicinen. Der er jo ingen gener til at minde om det, og så begynder man måske at tage sin medicin, når man lige kommer på det i stedet for på et bestemt tidspunkt – og når behandlingstiden er forbi, ligger der måske stadig en håndfuld piller i bunden af glasset.

Huller i behandlingen
Hvis du hører til dem, der har svært ved at huske medicinen, så er du langt fra alene. Faktisk viser en undersøgelse, at omtrent halvdelen af den medicin, der ordineres, bliver taget forkert eller glemt. Jeg kan derfor ikke understrege kraftigt nok, hvor uhensigtsmæssigt det er. Hvis man glemmer at tage sine doser eller af anden grund ikke får taget sin medicin, risikerer man nemlig ikke blot manglende effekt, men også en forværring af den sygdom, man er i behandling for.

På mit apotek oplever vi ofte kunder, som fortæller, at deres behandling ikke har virket, men ved en nærmere gennemgang af deres recepter og rester af medicin, kan vi se, at der er ’huller’ i behandlingen.

Virker min medicin?
Senest har jeg oplevet en kunde, som, skulle hente sin astmamedicin, og var lidt usikker på om hendes medicin virkede. Hun bruger to slags inhalationsmedicin, en forebyggende, som skal tages fast, morgen og aften, og en ved anfald eller anstrengelse. Efter kort dialog kommer det frem, at hun måske ikke altid husker at tage sin inhalation, og det skulle vel heller ikke være nødvendigt at bruge den to gange daglig, mente hun. Vi var straks enige om, at det er vigtigt af at tage medicinen som ordineret, og hun fik at par gode ’fif’ til at huske at tage dem.

Gode huskeregler
På apoteket kan man altid få hjælp og gode råd til, hvordan man bedst muligt husker sin medicin.

For mange virker det bedst at placere medicinen et sted, hvor man bliver mindet om at tage den – det kan eksempelvis være ved kaffemaskinen eller ved sengen. For andre virker det bedst at tage medicinen i forbindelse med en fast, daglig begivenhed som et måltid, ved sengetid eller ved tandbørsten.

Apoteket har også en SMS-service, hvor man får en SMS, der minder om medicinen. Den kan du læse mere om på hjemmesiden www.apoteket.dk, men ellers er man altid velkommen til at kigge forbi til en snak.Få de seneste artikler direkte i din indbakke