Hvil i dig selv og undgå stress

Af Søren Damgaard


Min højgravide kone bliver i øjeblikket bombarderet med velmenende eksperters råd om, hvordan hun skal leve sit liv for at mindske risikoen for fødselsdepression, manglende ammeevne, lav fødselsvægt og meget mere. Nu er hun heldigvis en robust og egenrådig kvinde, der ikke lader sig styre af, hvad andre mener, hun skal gøre, men da hun naturligvis vil gøre alt for, at barnet får en god start på livet, er hun i et dilemma – er der fare for, at hun ikke gør det godt nok, hvis hun ikke lytter til de mange råd? Eller hvad?

Næsten uanset hvilket blad eller magasin, du åbner, støder du på holdninger til, hvordan du bør leve dit liv, og selv om du med sund fornuft og en smule grundviden er rigtigt godt stillet, er de mange råd svære at ignorere. Mange alternative ernæringseksperter tøver ikke med at koge suppe på de officielle anbefalinger og gøre dem lidt mere firkantede og dogmatiske, end de oprindeligt var tænkt. Andre stiller endog spørgsmålstegn ved dem for i stedet at anbefale et af tidens mange nye og nogle gange lidt for fantasifulde påfund, som skal forestille at kunne sikre os et langt, sundt og lykkeligt liv.

Trends dømmer forskning ude
Mange seriøse forskere udtrykker stor skepsis ved den abnorme sundhedsinteresse i befolkningen, da folk bliver forført af uheldige kure og alternative retningslinjer, som er direkte skadelige for vores helbred. Et af de seneste store hit er stenaldermad, der dømmer de sidste 10.000 års forskning ude, og eksempelvis ikke anerkender korn og mælks gode egenskaber, selv om der i øvrigt hersker bred enighed om disse produkters sundhedsfremmende effekter.

Det er naturligvis fornuftigt, at du går op i dit liv og dit helbred, og der er da også stor sandsynlighed for, at der venter dig mange ekstra år, hvis du lever sundt. Men fordi sundhed og velvære i bund og grund hænger sammen med at have et afslappet forhold til sig selv, sine madvaner og sine omgivelser, er det direkte misforstået, hvis du lader dig stresse i jagten på et bedre og sundere liv. Stressrelaterede hormoner, som eksempelvis cortisol, kan let forårsage langt større skade på din krop end uheldige spisevaner og anden usund livsstil.

Sig nej til presset
Presset på os danskere er i disse år steget til uhørte højder, og uanset om der forventes af dig, at du som ung skal på universitetet, din chef forlanger det umulige eller dine venner synes, du bør tabe dig mindst 10 kilo, kan de mange krav udvikle sig til en kæmpe belastning. Der er ingen tvivl om, at dit psykiske helbred let kommer under pres, og i praksis medfører det, for blot at nævne nogle få af de mange konsekvenser, at cirka hver femte teenagepige skærer i sig selv, at en abnorm andel af den danske arbejdsstyrke er langtidssygemeldt, og at mange overvægtige trøstespiser eller får et unaturligt forhold til mad. Alle disse krav vi forsøger at leve op til, ender nemlig nemt med at dræne vores resurser, påvirke vores psykiske sundhed negativt og forhindre os i at leve det liv, som vi i virkeligheden ønsker.

Jeg tror, at noget af det sundeste og bedste man kan gøre, er at starte med at sige nej til presset fra alle de velmenende mennesker, der dagligt i aviser og magasiner fortæller en, hvordan man bør leve. Lyt i stedet til dig selv og forstå, at du faktisk er god nok, at du rummer uendeligt mange resurser og er i stand til at bidrage til samfundet, uanset hvor du befinder dig i dit liv. Fjern fokus fra dine problemer og brug din hjernekapacitet på noget andet.

Selv om jeg således netop har afskrevet mig retten til at give dig råd til et sundere og bedre liv, gør jeg alligevel forsøget i boksen her under.

5 råd om vejen til et bedre liv
  • Få ikke dårlig samvittighed over at den daglige madlavning ikke er helt så top-sund som den burde: det vigtigste er, at du slapper af over madlavningen og måltidet
  • Dit udseende er ikke vigtigt, hvis du bare har det godt
  • Er du blevet smidt af arbejdslivets ræs, venter masser af spændende tider og oplevelser, hvis du formår at slappe af
  • Selv hårde økonomiske tider føles mindre slemme, hvis du accepterer din situation og forstår at værdsætte gratis glæder som eks. friluftslivet og den nordiske natur
  • Drop de dyre gaver, hvis du ikke har råd, og giv i stedet en blomst fra vejkanten ledsaget af et kram og et stort smil
  • Det sidste og vigtigste råd, er selvfølgelig, at ovenstående er ligegyldigt, hvis det stresser dig


Få de seneste artikler direkte i din indbakke