Klumme: Familiedrømme drukner i ambitioner

Fordi karrieren skal på skinner først, venter nogle par for længe med at få børn og må gennem opslidende fertilitetsbehandlinger. Men med planlægning kan job og familieliv faktisk fint fungere.

Klumme: Familiedrømme drukner i ambitioner

Jeg har i flere år siddet med mange kvinder i midt/slutningen af 30’erne og begyndelsen af 40’erne, der rigtig gerne ville have børn. De fleste har haft en partner, men nogle er kommet alene. Lige nu sidder jeg med fire dejlige par, der på grund af alder må kæmpe for at få børn. For mange af disse kvinder og mænd er det en smertefuld proces, fordi det ikke går så let, som de måske forventede. De kommer hos mig, fordi det er hårdt for parforholdet og ofte påvirker sexlivet at skulle gennemgå denne proces.

MANGE GRUNDE TIL BARNLØSHED
For ikke at blive beskyldt for at generalisere vil jeg nævne, at der selvfølgelig kan være mange årsager til, at kvinder ikke bare lige bliver gravide på den ”naturlige” måde.

Kvindelige årsager til barnløshed skyldes ofte: Alder, manglende ægløsning, PCO – polycystiske ovarier, Endometriose. Og en del kommer, fordi de er homoseksuelle eller ikke har mødt den rigtige og så skal finde en løsning.                                                                   

Mandlige årsager kan skyldes: Manglende hormoner til sæddannelse, manglende produktion af sædceller i selve testiklen, ikke nedfaldne testikler, infektion, testikelkræft.

BØRN KAN BREMSE KARRIEREN
Samfundet har ændret sig. Før var der status i at have mange børn, nu er der status i at have en karriere, og så skal man helst være kandidat i et eller andet, når man søger en stilling.    

Men det vigtige spørgsmål for mig er, om vi kvinder har mistet os selv i vores stræben efter uddannelse, karriere og anerkendelse. Om vi har glemt at mærke efter, hvad vi
egentlig ønsker i livet. Vel kan man have karriere og børn samtidig. Men måske er nogle kvinder bange for at blive overhalet undervejs eller glemt på karrierevejen, når de stempler ud og går hjemme på barsel.

DER SKAL INVESTERES TID
Jeg kender mange, hvor parforholdet, jobs og børn fungerer. Forhold, hvor begge investerer i det og tager ansvar. Nogle har en ugentlig fridag eller går ned i tid en periode. De skiftes til at bringe og hente, arrangerer sig f.eks. med en bedste en dag om ugen. Hvis man virkelig vil og prioriterer det, kan det fungere godt.

Hvis vi kvinder tør, kan og vil mærke efter, tror jeg, at flere kvinder ville vælge at få børn tidligere og dermed undgå den hårde og smertefulde proces, det kan være at gå igennem et fertilitetsforløb.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke