Når baby får rød numse

Af Naser Balderlou Jensen, Randers Løve Apotek

Rød numse er et ret almindeligt problem, når en baby går med ble. Det er forskelligt fra barn til barn, hvor sart huden er, og nogle får lettere hudproblemer end andre.

Huden i bleområdet er varmere og fugtigere end andre steder på kroppen. Desuden kan en tætsluttende ble også betyde, at urin og afføring kommer i kontakt med huden, så huden bliver rød, irriteret eller får eksem. Husk, at jo længere tid babyen har våd ble på, jo større er risikoen for, at det får udslæt. Det kan heldigvis let undgås ved at skifte bleen regelmæssigt.

Det hjælper også at være omhyggelig, når du vasker og tørrer huden, så de irriterende stoffer fra urin og afføring bliver fjernet helt, og her kan de være en god ide at vaske med en blød klud eller vat opvredet i vand – og gerne med lidt olie på

Bagefter kan du duppe huden tør med et blødt håndklæde eller lade barnet være uden ble, så det lufttørrer. I det hele taget virker lufttørring godt mod rød numse, så lad gerne barnet være ble-fri i det omfang, det kan lade sig gøre.

Som behandling kan du smøre en vandskyende barrierecreme på i et tyndt lag 2-3 gange dagligt. Derudover kan zinksalve anbefales og alternativt en B-vitamin salve velegnet til røde numser og belastet hud. For en mere rød numse, kan man anvende tjære-salve.

Rød, irriteret hud kan udvikle sig til sår og hudløse, væskende områder med infektion i huden. Det kan være gærsvamp eller bakterier. Udslæt med gærsvamp viser sig udover rødme ofte med små betændelsesknopper og afskalning i randen af udslettet. Udslet med gærsvamp kendes også på, at det sidder i hudfolderne. Ved bakterieinfektion kan huden være mere rød end vanligt og evt. varm og hævet. Hvis du har mistanke om gærsvamp eller bakterier, skal du konsultere lægen, der kan undersøger for svamp og bakterier. Derefter kan lægen sætte en relevant behandling i gang.
Få de seneste artikler direkte i din indbakke