Ondt i halsen

Af Jeanette Juul Rasmussen, Birkerød Apotek

Forleden kom en kvinde ind på apoteket. Hun havde sin søn med, som var i den skolemodne alder. Hele familien var efterhånden ramt af forkølelse. Kvinden ville gerne have et lægemiddel, der kunne afhjælpe deres synkebesvær og ondt i halsen. Fra apotekets side blev der spurgt ind til andre symptomer. Var der feber eller hoste? Hvor lang tid havde det stået på? Kvinden fortalte, at familien ikke var plaget af hoste, og at det udelukkende var ømheden i halsen, der var generende. Forkølelserne var kommet indenfor de seneste par dage, og der var let feber hos flere af familiemedlemmerne.

Spørger til symptomer
Ondt i halsen kan skyldes flere ting, men oftest er det et symptom på forkølelse. I nogle tilfælde kan det dog skyldes en streptokokinfektion, der hos nogle udarter sig til halsbetændelse. Derfor spørger apoteket ind til andre symptomer såsom feber, og om man oplever dårlig ånde. Er det tilfældet, henvises man til læge, så man kan blive podet for bakterier.

Forkølelse rammer alle aldersgrupper, men er hyppigst forekommende i vinterhalvåret. Smitten overføres fra en forkølet person til den næste person via luftbårne dråber. Dette sker typisk ved nys, host eller håndkontakt, men smitten kan også overføres ved f.eks. at røre ved et inficeret dørhåndtag eller legetøj.

Sugetabletter i kort tid
Symptomerne kan behandles på flere forskellige måder. Til lindring af næsesymptomerne anbefales en næsespray til tilstoppet næse. Lettere halssmerter kan lindres med sugetabletter, som virker smertestillende eller lokalbedøvende. Enkelte sugetabletter virker også desinficerende og er velegnede, hvis der er tale om en bakterieinfektion. Oftest er forkølelser dog forårsaget af virus, og der anbefaler man sugetabletter med smertestillende eller lokalbedøvende virkning. Disse sugetabletter bør ikke anvendes i længere tid, da de kan skjule symptomer på en bakterieinfektion, der kræver lægebehandling.

Tabletterne skal suges og må ikke tygges eller sluges, da de skal virke lokalt i mund og svælg. Nogle af præparaterne er kun velegnede til voksne. Andre kan fint bruges af børn ned til seks år.

Kunden endte med at købe de smertestillende sugetabletter og ville så supplere med varme drikke og rigelig med væske. Familien blev rådet til at bruge engangslommetørklæder og vaske hænder hyppigt med vand og sæbe for at få stoppet smitten. Kunden købte af samme grund en gang desinficerende alcogel.Få de seneste artikler direkte i din indbakke