P-piller er en langsigtet beslutning

Den beskytter ikke imod kønssygdomme, men er effektiv imod graviditet. Og de gamle mærker lader til at være bedre for sundheden end de nye. Her får du de vigtigste fakta om den lille pille med det store ry.

P-piller er en langsigtet beslutning

P-piller efterligner kroppens naturlige kønshormoner og undertrykker på den måde kroppens egen produktion. Det betyder, at din krop har færre, ikke flere hormoner, end den ellers ville have i modsætning til hormonbehandling i overgangsalderen, hvor der bliver tilført ekstra hormon.

LILLE MEN MARKANT FORHØJET RISIKO

P-pillen blev opfundet i 1960’erne, og vi har derfor rigtig megen viden om, hvordan den virker. Den gode nyhed er, at p-piller på langt sigt beskytter mod bl.a. æggestok- og tarmkræft. Faktisk lever kvinder, der har taget p-piller, en anelse længere end kvinder, der aldrig har.

Der er størst sundhedsrisiko ved p-piller det første halve år, man tager dem. Her er risikoen for blodpropper øget 3,5 gange. Det lyder voldsomt, men der er tale om meget små tal. Til sammenligning forøger en graviditet faktisk blodprop-risikoen endnu mere: 4-6 gange.

Nu er blodpropper ret sjældne blandt kvinder i den fødedygtige alder, så måske giver det mere mening at sige, at hvis 10.000 kvinder begynder at spise p-piller samme dag, vil seks af dem statistisk set indenfor seks måneder få en blodprop pga. p-pillerne. Herefter falder risikoen til et meget lavt niveau. Men de første seks måneder er risikoen altså forhøjet for alle. Også for helt unge kvinder/piger.

NY FORHØJET RISIKO EFTER P-PILLEPAUSE
Med mindre du ønsker at blive gravid eller går i livslangt cølibat, er det sjældent en god idé at holde p-pille-pause. For hver gang, du begynder forfra, er risikoen for blodpropper forhøjet i et halvt år.

Sundhedsmæssigt er p-piller langt bedre end abort. Men der er også forskel på p-piller. Risikoen for blodpropper er fx højere blandt kvinder, der tager de senest udviklede 3. og 4. generations p-piller.  Man har forsøgt at forbedre  disse p-piller ved at bruge andre typer af hormonet gestagen end hidtil. Især hvad angår 3. generations p-piller, har det imidlertid ført til en øget risiko for blodpropper.

Hvis du tager 2. generations p-piller såsom Anastrella, Cilest og Malonetta uden særlige gener, er det derfor  en rigtig god ide at holde fast ved dem.

 

  • OM EKSPERTEN - Tove Holm Larsen

    undefined

  • Biolog og ph.d. i sundhedsøkonomisk evidens. Tove Holm-Larsen er fast klummeskribent i Magasinet Sundhed og desuden professionel rådgiver indenfor medicinsk evidens og sundhedsøkonomisk evaluering af ny medicin.

 

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke