Pas på medicinkøb på nettet

Mange danskere foretrækker at købe medicin som fx potensmidler og slankepiller på nettet. Diskret, hurtigt og nemt. Desværre kan det også være farligt. Der er bl.a. fundet forfalsket medicin, som bestod af pulveriseret mursten og møbellak.

Pas på medicinkøb på nettet


KLUMME: Forfalsket medicin er på få år blevet et stort problem i hele verden. Den gode fortjeneste ved at forfalske medicin, kombineret med en relativ lav strafferamme, lokker kriminelle. I efteråret 2015 gennemgik den amerikanske sammenslutning af apotekere 11.000 hjemmesider, der reklamerede med salg af medicin. Af de 11.000 sites var der kun 257 hjemmesider, som var reelle apoteker, resten levede enten ikke op til de hårde myndighedskrav eller var deciderede snyde-hjemmesider. Det samme gælder for Europa og Danmark, hvor EAASM (en organisation, der arbejder for sikker medicin i Europa) skønner, at omkring 60 pct af den receptpligtige medicin, der sælges på nettet, altså mere end halvdelen er forfalsket.

EN FARLIG TENDENS

Nogle lægemidler er så effektive, at få gram afgør, om dosis er god og effektiv eller helbredsskadelig.

Fx er der 500 mg paracetamol i en almindelig hovedpinepille såsom Pamol eller Panodil. Det er en effektiv dosis mod svage smerter og giver sjældent andre bivirkninger end lidt maveonde. Men bare 6 g ren paracetamol (12 hovedpinepiller) kan give leverskader.

 Der stilles derfor ekstremt høje krav til produktion af medicin i den vestlige verden. Blandt andet skal medicinalfirmaer bevise, hvilken dosis der er den optimale og derefter kunne dokumentere, at dosis er præcist den samme i hver enkelt tablet.

KATTEN I SÆKKEN

På nettet kan det umiddelbart være svært at se, om det er rigtig eller forfalsket medicin, der bliver solgt. Og det er et stort problem, fordi forfalskede præparater kan indeholde alt fra uskyldigt kalk uden virkning til forhøjede doser eller decideret giftigt indhold.

 Myndighederne har opdaget, at medicinsalget på Internettet stiger dramatisk og arbejder derfor hårdt på at forbedre sikkerheden for almindelige mennesker. EU har fx indført et logo, som garanterer at hjemmesiden er godkendt. Derudover arbejdes der på at udvikle en stregkodeordning, som viser, at den enkelte medicinpakke er sikker. Du kan således godt købe både potensmidler og slankepiller på nettet,  men tag dig tiden til at tjekke, at det er fra en godkendt hjemmeside.

 

  • OM EKSPERTEN - Tove Holm Larsen

    undefined

  • Biolog og ph.d. i sundhedsøkonomisk evidens. Tove Holm-Larsen er fast klummeskribent i Magasinet Sundhed og desuden professionel rådgiver indenfor medicinsk evidens og sundhedsøkonomisk evaluering af ny medicin.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke