Seksuel debut

Af Lise-Lotte Hergel

Hun ringer, fordi hun har fået ondt og er hævet 'forneden', som hun kalder det. Jeg kan godt høre på hendes stemme, at hun ikke er særlig stolt ved situationen, og at det kun er, fordi hun absolut ikke kan undgå det, at hun kontakter mig nu. Hun er 16 år, og jeg har kendt hende altid. Jeg var den første, der sammen med hendes mor konstaterede, at morens graviditetstest var positiv dengang for knapt 17 år siden! Jeg er nemlig nu blevet så gammel en læge, at de første glade graviditetsbudskaber, jeg kunne give, nu er blevet skønne unge mennesker på 16 år!

Hun kommer lidt senere på dagen og fortæller, at hun gennem den seneste uge har fået tiltagende ondt 'forneden', og nu er hendes lymfeknuder i begge lysker også begyndt at hæve. Hun rødmer og er tydeligt utilpas ved at snakke om det, selv om det jo er nødvendigt, og jeg bliver også nødt til at få præciseret det der 'forneden' lidt nærmere. Jeg kan godt høre, at der er nogle ord, der er vanskelige for hende at tage i sin mund.

Bliver endnu mere flov
Jeg spørger hende, om hun er jomfru. Hun svarer, at det er hun, men hun lyder nærmest helt undskyldende og bliver om muligt endnu mere flov. Hun har forberedt sig på, at jeg skal kigge på hende 'forneden', og jeg gør mit ypperste for, at hun skal forstå, at det er noget, jeg foretager mig 10 gange om dagen. Jeg fortæller hende, at jeg nok skal guide hende hele vejen, og at hun hele tiden kan sige til og fra, så der sker ikke noget, hun ikke ved, og at jeg ikke skal have noget op i hende, når det er udvendigt, det gør ondt, og at hun er jomfru. Hun krymper sig igen lidt, da jeg siger 'jomfru'.

Jeg kigger på hende og kan se, at hun fået en ordentlig infektion som børnesår i skamlæber og omkring skeden. Det er hævet og rødt og gør rigtig ondt på hende. Jeg poder hende og poder for en sikkerheds skyld også for herpes-virus, men det er det formentlig ikke.

Hun får sin recept på creme og piller og instrueres i, hvordan hun kan smertestilles, så hun kan holde ud at tisse de næste dage. Dernæst snakker vi om, at det formentlig er opstået, fordi hun har barberet sin 'bikini-linie' med en brugt engangs-skraber, som har været bakterie-fyldt, og hvordan hun kan undgå det fremover.

Super normal og sund
Jeg kan godt se på hende, at der er et eller andet, hun synes er svært at få sagt, og vi snakker om det ene og det andet, fordi jeg håber, hun så vil komme frem med det. Og så kommer det: Hun vil godt høre, om hun er fuldstændig unormal og galt afmarcheret, fordi hun fortsat er jomfru?

Det er rigtig, rigtig synd for hende, for da hun begynder at fortælle, så har det virkelig pint hende længe, at hun endnu ikke har fået gang i den del af sit sexliv. Hun har fornemmelsen af, at alle omkring hende har det mest livlige og eksperimenterende sexliv, man kan tænke sig. Hun føler sig helt ved siden af. Hun har absolut lyster og gør også noget ved dem, men hun har bare endnu ikke haft lyst til at gå hele vejen.

Jeg fortæller hende, at den seksuelle debutalder stort set er den samme, som da jeg var ung - nemlig lidt over 17 år. Der er altså ligeså mange, der er langt ældre end 17, som der er alle dem, der debuterer i en rigtig ung alder. Og at selv om ungdomsbladene og veninderne lyder, som om de kan det hele, så er hun så super normal og sund, som man overhovedet kan være. Det skal nok komme, men først når hun er fuldstændig parat til det. Det er det, der er det sunde og normale, uanset om man er 16 eller 26!Få de seneste artikler direkte i din indbakke