Sex og svedeture

Din seksualitet i overgangsalderen kan enten glide eller blive udfordret. Kom lettere igennem livsperioden med gode råd fra Sundheds sexolog.

Man kan godt have et godt sexliv, selvom man døjer med svedeture og hedeture

Nyere undersøgelser viser, at en tredjedel af alle kvinder i overgangsalder, perioden omkring menstruationens ophør, stort set ikke har nogen gener, mens den anden tredjedel oplever lettere gener. Den sidste tredjedel føler sig meget ”ramt” – det kan være hormonelt betingede forandringer eller/og forandringer af psykologisk og social karakter, der belaster kvinden i den periode. Ofte vil disse forandringer påvirke kvindens seksualitet – både som single og i parforhold.

Læs også: Sex bliver bedre med alderen

Hormonelle forandringer

De fysiologiske gener skyldes (til en vis grad) ændringer i den hormonelle balance; at produktionen af østrogen, progesteron og testosteron nedsættes, hvilket kan medføre hedestigninger, svedeture og tyndere slimhinder, der kan give tørhed i skeden samt smerter og ubehag ved samleje. Nedsat eller manglende lyst, søvnproblemer, hjertebanken, ”angstanfald”, urininkontinens, blærebetændelse, knogleskørhed samt hudens nedsatte elasticitet er ligeledes typiske gener.

Læs også: Yes - det er overgangsalderen

Nyt selvbillede

Af psykologiske/”sociale” gener kan nævnes aldersforandringerne, tilgangen til egen krop – ændret selvbillede, rynkernes fremmarch og brysternes slaphed samt tab af status som kvinde og som kvinde på arbejdsmarkedet.
Det er vigtigt at huske på, at mange kvinder stadig føler sig attraktive og ikke oplever overgangsalderen som en belastning, men nærmest blomstrer, føler sig frie, tager en ny uddannelse, bryder ud af ægteskabet og finder sig en ny mand. De kender sig selv seksuelt og nyder det.

Glidecreme og knibeøvelser

Der er hjælp at hente til de fysiologiske problemer – både på apoteket og i helsekostforretninger! Det er vigtigt, at kvinden mærker efter og forholder sig til den viden, hun har og får om de forskellige løsninger og så bestemmer sig for, hvad der er det rigtige for hende.

Glidecreme er en god ide for de fleste kvinder, og knibeøvelser er et must for alle kvinder.

Læs også: Knib dig til et bedre sexliv

Din partner er ikke tankelæser

Seksuelt skal du mærke efter, hvilket behov du har lige her og nu. Måske har du lyst til at ligge i ske. Måske har du lyst til at prøve dig lidt frem alt efter, hvor i overgangsalderen du er, og hvordan du har det. Måske har du ikke lyst, måske har du.
Mærk efter og tal med din partner om alle dine tanker og følelser. Husk, at han/hun er ikke tankelæser

. Din partner skal sætte ord på sine behov, tanker og følelser. Sæt ord på forventninger og find et kompromis. Så kommer I lettere, sjovere, mere trygt og klogere igennem denne livsperiode.

 

Besøg Marianne Egenses hjemmeside 6ogsamliv.nu herFå de seneste artikler direkte i din indbakke