Sexologens klumme - Log mere på livet

Nu er den der igen; debatten om, at vi hele tiden er “på”

SEXOLOGENS KLUMME

I tre meget forskellige situationer er jeg de seneste dage blevet
konfronteret med dette at være ”på” og det manglende nærvær, der følger med. 

En konfirmation, en parkonsultation og en venindefrokost.
Til konfirmationen var vi 24 mennesker i alderen 14-70 år. Halvdelen sad med hovedet nede mellem benene og var opslugt af deres mobil. Resten snakkede, grinede og så hinanden i øjnene. De var nærværende. 

Telefon til bords
Til venindefrokosten lå telefonen som en naturlig del af borddækningen og blev brugt lige så tit som bestikket. Til parkonsultationen var den tid, der går med mobil, FB, Twitter, Snapchat, Instagram osv. (læs: manglende nærvær) et stort problem.

De nære må vente
Jeg sidder jævnligt med par, hvor det at være ”på” stjæler tid fra det i forvejen meget pressede parforhold.  Tid fra hinanden og tid fra børnene. Flere og flere børn savner nærværende forældre. Sociale medier er et frirum for mange børn og voksne. En flugt for nogle. Flugt fra det virkelige liv med krav, ensomhed eller en partners forventninger. For andre en passiv udfyldelse af livet. Og for rigtig mange en ukritisk vanedannende beskæftigelse.                          

Mange er bange for at gå glip af noget og blive “hægtet af”. Vi skal signalere, vi er “med” og være til gængelige 24/7. Vi føler, vi er noget for nogen eller at vi “bonder”, når vi trykker “like”. Men man kan sgu da ikke knytte bånd med 873 “venner” på et split-sekund. Det må da blive et noget overfladisk værdifællesskab.

Kunne det tænkes, at det er med til at stive vores selvværd af? Jeg spørger bare!  

At slukke kan læres
Altså ikke som et surt opstød fra en stivnakket fremskridtsforskrækket gammel kvinde, men som en undrende konstatering af,  hvor mange der faktisk tillægger det stor værdi og måske ligefrem bliver afhængige.                                     
Vi kan ikke eksistere uden fremskridt og udvikling, nutid og fremtid. Men kan vi “lære” at bruge (læs: slukke) de digitale medier lidt mere kritisk, kan vi måske genvinde friheden til at mærke os selv og leve livet med nærvær som en vigtig gevinst.

om eksperten

Marianne Egense er sygeplejerske, sexolog og parterapeut. Hun er indehaver af Center for Sex og Samliv, hvor hun dagligt giver terapi. Derudover holder hun foredrag og kurser samt underviser og laver work-shops. Se mere på 6ogsamliv.nu

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke