Svamp i underlivet

Af Lise-Lotte Hergel

Hun lyder noget træt i stemmen, da jeg får hende i røret. Hun skal bare have endnu en kur mod svamp i underlivet, og hun er så træt af, at det bare kommer igen og igen. Hun har på ingen måde lyst til at skulle undersøges igen, for det har vi gjort rigtig mange gange efterhånden, og hun kender sine symptomer ud og ind og er slet ikke i tvivl. Det klør og irriterer, så hun næsten ikke kan holde fingrene væk eller sidde stille på stolen, og hun er ved at blive vanvittig af endnu engang, at skulle gennemgå en behandling.

Følger alle råd
Hun kender alle de gode og mindre gode råd, og hun følger dem. Hun vasker sig ikke med almindelig sæbe forneden, for sæben udtørrer og gør 'miljøet' mere basisk, og så har svampen en fest. Hun vasker sig udelukkende med lunkent vand og intimsæbe. Hun barberer sig med økologisk ph-neutralt intim-beregnet shaving-foam. Hun er holdt op med at gå i G-strengs underbukser, og hun ved, at hun får svamp, hver gang hun har været i svømmehallen, så det er hun også holdt op med. Hun har forsøgt sig med yoghurt, som hun havde hørt om, men hun syntes ikke, det virkede det mindste. Hun synes næsten altid, det bliver slemt op mod menstruationen, og så mærker hun ikke så meget til det, mens hun bløder, på nær hvis hun bruger tamponer. Så har hun en nogenlunde periode på et til to uger, og så begynder generne igen.

Hun synes, det er blevet rigtig slemt gennem det seneste halve år. Hun har fået en ny kæreste, og ham er hun vild med og nyder inderligt at være sammen med ham. Men stort set hver gang, de har været sammen, klør hun, så hun er ved at gå ud af sit gode skind. Nu er han også begyndt at blive lidt generet, så nu vil hun virkelig gerne have en kur, der klarer både hende og ham - og helst så intensivt, at det ikke vender tilbage igen.

Svampesporer er der konstant
Rigtig mange kvinder oplever perioder af deres liv, hvor de har svamp i underlivet. Det kan være en enkelt gang i ny og næ, eller perioder, som min patient, hvor det ikke rigtig vil slippe taget. Svampesporerne er til stede i skeden stort set konstant, men da 'miljøet' dernede normalt er syrligt, kan svampen ikke vokse sig rigelig nok til at genere. Når der så sker ting, der forskubber balancen i skeden, vil svampen formere sig, og så kommer generne i form af kløen, svien, huden der kan blive helt rød og udtyndet, og udflåddet der bliver grynet og syrligt. Har man prøvet det en gang, så kender man symptomerne.

I de lettere tilfælde kan man som min patient forsøge sig med sure mælkeprodukter, men det har sjældent effekt, når generne er lidt værre. Man kan smøre med svampemiddel eller bruge stikpiller med svampemiddel. Ofte skal man smøre over nogle uger, for at få helt bugt med svampesporerne, men da generne som regel hurtigt forsvinder, så kan det være svært at huske på at fortsætte. Er det ikke tilstrækkeligt, vil man ofte give en kapselkur, hvor man spiser en kapsel enten dagligt over nogle dage eller en gang om ugen for at behandle hele systemet, så der virkeligt bliver ryddet op. Så må man også give partneren en omgang, hvis han også begynder at få rødme og kløe.

Både kapsel- og cremekur
Min patient har været hele omgangen igennem, så nu får hun den helt store tur, hvor hun får en kapsel om ugen i en måned i alt, og kæresten får creme at smøre sig med - og så smører de ham ind, inden de er sammen, så han behandler hende indvortes.

Det skal nok blive bedre, og hendes perioder med svamp skal nok aftage, men indtil da er hun velkommen til at ringe til mig igen og igen, selv med den mest trætte og opgivende stemme hun kan fremdrive. For det er ikke særligt sjovt!Få de seneste artikler direkte i din indbakke