Voksen med ADHD

Det kan være svært at tage sig sammen til daglige gøremål, når man er diagnosticeret med ADHD, men et skema kan hjælpe med at få et overblik og struktur på hverdagen

Voksen med ADHD

Vi kender det nok alle sammen. I hvert fald i en eller anden grad. Man har en lang dejlig dag foran sig, og har tusinde ting man gerne ville have klaret og ordnet, men så falder man over et eller andet ligegyldigt. Pludseligt er dagen gået og man synes bare slet ikke man fik dét ud af den, som man gerne ville have haft. Udover en film, serie eller ingenting, og man kan blive så irriteret over, at det gik som det gik.

Voksen kvinde med ADHD

Hende, der kommer ind til mig, har det stort set altid sådan. Hun er lige omkring 40 år og er forholdsvis ny-diagnosticeret med ADHD. Det har på mange måder været en lettelse for hende, for det har forklaret, hvorfor hun har så forbandet svært ved at få tingene gjort. Selv med de bedste intentioner, så smuldrer det igen og igen for hende. Det er svært for hende at få afsluttet tingene og specielt når det er kedelige pligter, som at få ryddet op eller udfyldt papirer og den slags.

Medicin

Hun har fået medicin, som hun nok synes virker, men hvis det virkelig skal virke effektivt, skal hun have en ordentlig dosis og så får hun så mange bivirkninger, at det ikke rigtig giver nogen mening. Nu tager hun en dosis, som hun synes hjælper hende noget, og som giver acceptable bivirkninger, samtidig med, at hun kæmper videre for at få dagene til at hænge sammen. Hun er under uddannelse og har en dejlig personlighed, så jeg kan godt forstå, at de er glade for hende på hendes praktikplads. Dér er det veldefineret, hvad hun skal have gjort og det får hun fra hånden uden alle de indre diskussioner, der ødelægger det for hende derhjemme. De synes hun er meget effektiv og dygtig, men kender ikke til hendes indre kamp. Eller de ved, at hun har ADHD, men ikke hvad det betyder for hende.

Læs også: En familie med ADHD

Daglig diskussioner med sig selv

Når hun kommer hjem, starter balladen. Hun diskuterer med sig selv om hun skal træne, om hun skal spise og hvad hun skal spise, om hun skal vaske tøj eller ej, rydde op osv. og når det er værst, opgiver hun og sætter sig foran fjernsynet og slapper af. For det gør hun foran fjernsynet. Det stiller ingen krav til hende og der befinder hun sig godt. På nær når dagen slutter, og hun igen ikke synes, at hun fik noget ud af den.

Svært ved at holde aftaler
Hun har nogle veninder og en søster, men hun synes ikke det går helt godt med det sociale. Hun synes ikke de forstår, hvordan hun har det eller respekterer, at hun ikke er præcis eller altid får gjort det de aftaler. Og når hun er ked af det, synes hun ikke, at de orker at hører mere på hende. Hun siger selv, at de nok er blevet trætte af at hører hende ’brokke’ sig igen og igen.

Skemaet hjælper – når hun husker det

Hun lægger planer og forsøger at skabe den struktur, hun godt ved er vigtig, for at hendes liv fungerer for hende. Hun har lavet et ugeskema, hvorpå der er indføjet alle de ting, hun skal have gjort i løbet af en uge. Fra indkøb, madlavning, tøjvask, oprydning til motion, lave aftaler, lave papir arbejde m.m.

Læs også: E-bog om ADHD

De perioder, hvor hun følger dem slavisk, der går det meget bedre for hende. Der diskuterer hun ikke med sig selv og får i langt højere grad klaret sine ting først og slapper af bagefter, men kommer der et eller andet i vejen, kører det ad sporet igen. Så går der et stykke tid, hvor hun bliver mere og mere utilfreds med sig selv, mere og mere ’sløv’ og mere og mere selvnedvurderende og trist. Indtil hun møder op. Så skal hun motiveres til at genoptage skemaet (som hun jo selv synes er så barnagtigt, at have brug for) og derefter kører det igen et stykke tid.

En livslang kamp

Det er godt hun fik diagnosen. For hun fik en forklaring. Og hun véd godt hvad der skal til nu. Men hun mangler nogle, der forstår det og kender til det og hun mangler nogle, der kan hjælpe hende med at acceptere, at det er hendes åg at bære. Det er hendes kamp. Hendes livslange kamp.

Lise-Lotte Hergel er praktiserende læge i Lyngby. På denne side løfter hun en flig af sløret for nogle af de overvejelser, en praktiserende læge kan gøre sig i forhold til sine patienter, og de problemstillinger, som de kommer med.Få de seneste artikler direkte i din indbakke