Grønkål: Saft og kraft

I månedsvis suger dennes sunde kålsort næringsstoffer fra jorden. Tilbereder du den rigtigt, bliver du belønnet med en fristende og fiberrig gudespise. Så føles vinteren ikke lang.

Grønkål med saft og kraft


EN HÅRDFØR KLASSIKER

Grønkål kan overleve frost helt ned til minus 15 grader og er dermed den mest hårdføre af alle danske grøntsager. Den trives fint i det nordiske klima, hvor den  gennem årtusinder har gjort det muligt for danskerne at komme igennem vinteren og det tidlige forår uden at dø af sult og vitaminmangel. Grønkål hører til bladkålene og er en af de ældste køkkenurter i Norden. Den regnes af nogle som stamfader til de kålsorter, der anvendes i dag.

 

NEM OG LANGTIDSHOLDBAR

Grønkål danner ikke hoveder, men ligner et kruset palmetræ. Bladene ribbes af stænglen, skylles godt og slynges i en salatslynge. De kan også tørre på et rent viskestykke. Klargjorte blade opbevares bedst i en plastpose i køleskabet, hvor de holder sig i op til tre uger.

 

SUNDT FORSVAR

Grønkål har en stærk kålsmag og er især rig på A- og C-vitamin, mineraler og kostfibre. Grønkål og andre typer kål indeholder stoffer kaldet glukosinolater, som menes at beskytte imod kræft. Glukosinolater får grønkål og rosenkål til at smage bittert og er faktisk giftstoffer, som planterne bruger til at forsvare sig imod skadedyr. Hos mennesker har immunsystemet lært at uskadeliggøre giftstofferne.

 

RENÆSSANCE I SALATSKÅLEN

Efter mange år som gryderet i form af fx grønlangkål eller grønkålssuppe har grønkål fået sin renæssance i det nordiske køkken. De friske grønkålsblade er nu inde i varmen som tilbehør i salater.

 

TIPS TIL TILBEREDNING

Fintsnittet grønkål er perfekt som salat og bliver en ren vitaminbombe sammen med nødder, tørret frugt eller vinteræbler, hvor kålens lette bitterhed får smagsmæssigt modspil af frugtens sødme. Søde og cremede dressinger klæder også den bitre kål.

Grofthakket grønkål er god til varme retter som grønlangkål. Eller du kan lynstege kålen i olie til en salat. Hold tilberedningstiden kort, så bevarer du bedst både farve og smag.

 

HJEMMELAVEDE KÅLCHIPS

Plukket grønkål er fantastisk til knasende grønkålschips. Pluk bladene i mundrette stykker. Vend i lidt olie, fordel jævnt på bageplade med bagepapir. Dryp med lidt citronsaft, drys med flagesalt og bag ved 170 grader i 8-10 minutter til bladene er sprøde.

 

ET SUNDT SAMARBEJDE

Denne artikel er produceret i samarbejde med SÆSON-kampagnen, et EU-støttet sundhedsprojekt, som skal få især børnefamilier til at spise mere frugt og grønt.

 



Få de seneste artikler direkte i din indbakke