Januar: Skift kødet ud med ærter og bønner

Mange trænger til en pause fra kødet efter en kødfuld juleferie. Men kan man blive ordentlig mæt uden? Ja! Det viser sig endda, at ærter og bønner mætter mere end kød.

Januar: Skift kød ud med ærter og bønner

Mange kostanbefalinger tilskynder i dag til, at man spiser meget protein. Det anbefales også, at vi får proteinen fra grøntsager - hovedsageligt bælgfrugter - frem for kød. Men hidtil har man vidst meget lidt om, hvilken effekt bælgfrugter som bønner og ærter havde på evnen til at mætte i forhold til kød.

 

Et nyt studie fra København Universitet ser nu ud til at have fundet svaret. 43 unge mænd indtog tre forskellige måltider med krebinetter fremstillet af enten bønner og ærter eller kalv og svin. Og resultatet viser, hvad kødelskere ellers traditionelt har afvist: Man bliver mest mæt af bælgfrugter.

 

Studiet viste desuden, at når deltagerne havde spist et proteinrigt måltid bestående af ærter og bønner, spiste de 12-13 procent færre kalorier i det næste måltid sammenlignet med, når de havde indtaget kød.

Professor Anne Raben fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet er hovedforfatter på studiet, og hun gætter på, at forklaringen på den langvarige mæthedsfølelse er bælgfrugternes høje fiberindhold.

"Det står jo lidt i modsætning til den gængse opfattelse af, at man især skal spise mange proteiner, fordi de er meget mættende. Nu er der noget, der tyder på, at man kan spise et måltid, der er fiberrigt, men uden også at være helt så proteinrigt og samtidigt få samme mæthedseffekt", forklarer hun.

Kilde: http://nyheder.ku.dk

Læs meget mere om bælgfrugters sunde næringsstoffer, og hvordan du kan bruge dem her!



Få de seneste artikler direkte i din indbakke