Kunsten at elske rosenkål

Flere og flere vil gerne spise efter sæsonen og bruge autentiske grøntsager, som er dyrket gennem århundreder. Rosenkål er dog en lidt speciel kål, som mange er kommet til at elske at hade. Nok mest fordi den tidligere blev skamkogt med en kedelig duft til følge.

Kunsten at elske rosenkål

SPIRER FRA BRUXELLES
Oprindelsen af rosenkål er ukendt, men man mener, at den blev dyrket i Belgien allerede i 1200-tallet.
I 1500-tallet blev der dyrket store mængder af rosenkål i nærheden af Bruxelles. På hollandsk hedder byen Brussel, heraf kommer det engelske navn brussels sprout.

NÆRING PÅ STOK
Rosenkål er lette at dyrke og vokser på tykke stokke. Ved hvert blad bærer planten en sideknop, som rummer plantens opsparede næring. Disse sideknopper bliver til små, faste hoveder opbygget af grønne blade, som høstes, når de er ca. 3 cm i diameter.

NEM OG HOLDBAR

Rosenkål klargøres ved at skære den nederste del af stokken, hvorefter visne og/eller grove blade fjernes og kålene skylles. Opbevar rosenkål i en pose i køleskabet, hvor de kan holde sig i op til to uger.

EN LILLE BOMBE AF SUNDHED

Rosenkål har et stort indhold af antioxidanter og vitaminerne B, C og E. Indeholder også gode mineraler i særlig grad magnesium og kalium. De er rige på kostfibre og stoffet glucosinolat, som begge er med til at holde fordøjelsen i orden.

 

TIPS TIL TILBEREDNING

KOGT: Variationen af rosenkål er mangfoldig, da de små grønne kålhoveder både kan koges, dampes, svitses eller spises rå. Hvis du vælger den kogte udgave, er det alfa omega ikke at koge kålene for længe. De skal stadig have bid, så blot 3 minutter er nok, før de vendes i lidt smør eller olie og krydres med salt, peber og citronsaft. Rosenkål kan også med fordel blot dampes for at holde på vitaminer og smag.

STEGT: En anden måde at blive gode venner med rosenkålen er at skille bladene fra hinanden og bruge dem i wokretter sammen med ”søde” grøntsager for at give modspil til rosenkålens bitterhed.

RÅ: I fintsnittet samspil med andre grøntsager, kombineret med en fed eller sød dressing, vil rosenkål uden tvivl overraske de fleste positivt. Riv eller snit rosenkål i tynde skiver, bland sammen med fx æbler og gulerødder, nødder, rosiner og en dressing med citron og honning.

 

Find flere opskrifter med rosenkål på www.sæson.dk



Få de seneste artikler direkte i din indbakke